Κόστος δανείων: Τι προβλέπει το ισπανικό μοντέλο - Τι συζήτησαν Σταϊκούρας και τραπεζίτες

Επιδότηση επιτοκίου ή δόσης στα πρότυπα του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ προτείνουν οι τραπεζίτες - «Δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος», η απάντηση του ΥΠΟΙΚ - Τι ζήτησε ο Χρήστος Σταϊκούρας από τις τράπεζες

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Στη συζήτηση για την μείωση των βαρών των δανειοληπτών εξαιτίας των συνεχών αυξήσεων των επιτοκίων υπουργείο οικονομικών και τράπεζες συμφώνησαν να βάλουν στο τραπέζι των συζητήσεων το Ισπανικό μοντέλο, τα πρόσφατα δηλαδή μέτρα ελάφρυνσης που ανακοίνωσε η Ισπανική κυβέρνηση για 1 εκατομμύριο συνεπείς δανειολήπτες. Οι τράπεζες θα αναλάβουν να «τρέξουν» τα μέτρα αφού τα προσαρμόσουν στην ελληνική πραγματικότητα ( το οποίο σημαίνει χαμηλότερα εισοδηματικά κριτήρια από τα Ισπανικά )και θα ενημερώσουν για τα αποτελέσματα της «άσκησης» σε νέα συνάντηση που θα έχουν σε περίπου 7-10 μέρες με τον Υπουργό Οικονομικών. Η μεγάλη ανησυχία των τραπεζών είναι το Ισπανικό μοντέλο να μην τις οδηγήσει να εγγράψουν περισσότερες προβλέψεις.  

Το Ισπανικό μοντέλο θεωρεί ως τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά αυτά με ετήσιο εισόδημα χαμηλότερο από 25.200€. Για αυτά προβλέπεται :  

-Χαμηλότερα επιτόκια κατά τη διάρκεια πενταετούς περιόδου χάριτος, ενώ τους επιτρέπεται επίσης να πραγματοποιήσουν μια δεύτερη αναδιάρθρωση χρέους. 
-Πρόσβαση σε περίοδο χάριτος δύο ετών, με ευνοϊκότερο επιτόκιο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και παράταση έως και επτά έτη της διάρκειας του δανείου. 

Για νοικοκυριά της λεγόμενης μεσαίας τάξης με εισόδημα κάτω από 29.400€ ετησίως επιτρέπεται το πάγωμα των πληρωμών για 12 μήνες και επταετής παράταση της διάρκειας του δανείου.  

Οι Ισπανοί μηδενίζουν επίσης το κόστος της πρόωρης αποπληρωμής του δανείου, αλλά και της μετατροπής του από κυμαινόμενου σε σταθερού επιτοκίου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του skai.gr, οι τράπεζες πιέζουν και για παρεμβάσεις από την πλευρά της κυβέρνησης που θα έχουν να κάνουν με την επιδότηση επιτοκίου ή δόσης κατά τα πρότυπα του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ, όμως η απάντηση του ΥΠΟΙΚ είναι ότι αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος. Τα μέτρα μπορεί να αφορούν τους συνεπείς δανειολήπτες αλλά έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η αναφορά του ΥΠΟΙΚ μιλώντας στα parapolitika ότι κάτι πρέπει να γίνει και για όσους μεταξύ των κακοπληρωτών και των συνεπών, όσων δηλαδή δεν μπορούν πια να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους.  

Στη συζήτηση με τους τραπεζίτες ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε προβλήματα σε διάφορούς τομείς και ζήτησε από τις τράπεζες άμεσες κινήσεις. Ο ΥΠΟΙΚ ζήτησε:  

-Μεγαλύτερη ευελιξία στη χορήγηση δανείων ώστε να υπάρξει ταχύτερη πιστωτική επέκταση αλλά και συγκράτηση του επιτοκιακού κόστους στα νέα δάνεια που θα δοθούν. 
-Μεγαλύτερη ευελιξία στις διμερείς ρυθμίσεις αλλά και επιτάχυνση στην αξιοποίηση των διατάξεων του εξωδικαστικού μηχανισμού ώστε να μην υπάρξει κύμα αύξησης των κόκκινων δανείων. 
-Μείωση του κόστους των κάθε λογής προμηθειών  
-Πέρασμα της αύξησης των επιτοκίων και στις καταθέσεις. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ για τον Σεπτέμβριο η διαφορά που έχει διαμορφωθεί στα επιτόκια  χορηγήσεων και καταθέσεων είναι χαώδης. Το μέσο επιτόκιο νέων καταθέσεων στην Ελλάδα είναι μόλις 0,04% ενώ για τα νέα δάνεια είναι στο 4,6%.
 

Σύμφωνα με πληροφορίες του skai.gr οι τράπεζες αναμένεται το επόμενο διάστημα να προβούν σε αυξήσεις των επιτοκίων στις καταθέσεις.  

Σε κάθε περίπτωση όπως σημείωνε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών, το επόμενο διάστημα δεν θα είναι «βόλτα στην παραλία».

Πηγή: skai.gr