Πιο ακριβά τα δάνεια μετά την τρίτη σερί αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ - Παραδείγματα

Ποτέ άλλοτε η Φρανκφούρτη - η οποία για 11 χρόνια μόνο μείωνε ή διατηρούσε σταθερά τα επιτόκια – δεν είχε αποφασίσει τόσο επιθετική αύξηση. 

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Τρίτη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων της αποφάσισε η ΕΚΤ, η 2η συνεχόμενη κατά 75 μονάδες βάσης. Κάπως έτσι το βασικό επιτόκιο από αρνητικό τον Ιούλιο έχει φτάσει πια στο 1,5% που αποτελεί υψηλό από το Δεκέμβριο του 2008.  

Ποτέ άλλοτε η Φρανκφούρτη - η οποία για 11 χρόνια μόνο μείωνε ή διατηρούσε σταθερά τα επιτόκια – δεν είχε αποφασίσει τόσο επιθετική αύξηση. 
 
«Δεν έχουμε τελειώσει ακόμη, έχουμε πολύ έδαφος να καλύψουμε» μέχρι ο πληθωρισμός να υποχωρήσει στο 2% ξεκαθάρισε η Κριστίν Λαγκάρντ. Μέχρι πότε θα αυξάνονται τα επιτόκια και πόσο, αυτό η ΕΚΤ θα το αποφασίζει από συνεδρίαση σε συνεδρίαση και με βάση τα στοιχεία θα έχει κάθε φορά στη διάθεση της. Και τα στοιχεία που έχει αυτήν την στιγμή στη διάθεση της μόνο ευοίωνα δεν είναι.  
 
Σύμφωνα με τα μοντέλα της ΕΚΤ, ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρωζώνη επιβραδύνθηκε σημαντικά το 3' τρίμηνο του έτους παρότι τουριστικό και περαιτέρω επιβράδυνση θα πρέπει να αναμένεται και το 4ο τρίμηνο αλλά και στις αρχές του 2023. Ο πληθωρισμός βρίσκεται μια ανάσα από το διψήφιο (9,9% το Σεπτέμβριο) και η Φρανκφούρτη φοβάται ότι οι τιμές της ενέργειας και των τροφίμων που θα παραμείνουν υψηλότερες των προσδοκιών θα τον τροφοδοτούν. Το οικονομικό κλίμα ενδέχεται να επιδεινωθεί κι άλλο και τα εμπόδια στην εφοδιαστική αλυσίδα να μεγαλώσουν.  

Κακά μαντάτα για τους δανειολήπτες
 
Όλα αυτά βέβαια είναι μεταξύ κι αυτά είναι κακά μαντάτα για τους δανειολήπτες. Υπολογίζεται ότι 9 στα 10 στεγαστικά δάνεια είναι συνδεδεμένα με το επιτόκιο Euribor που ακολουθεί την πορεία του επιτοκίου της Κεντρικής Τράπεζας.   

Παραδείγματα 
  
Η νέα αυτή αύξηση κατά 0,75% σημαίνει ότι ένα στεγαστικό δάνειο των 100.000€ με επιτόκιο 3,5% και περίοδο αποπληρωμής 20 έτη θα έχει αύξηση μηνιαίας δόσης από τα 586€ στα 625€, δηλαδή επιβάρυνση 40€. Αν προσθέσουμε και την αύξηση του Σεπτεμβρίου επίσης κατά 0,75% τότε η αύξηση στη δόση είναι από τα 511€ στα 625€, επιβάρυνση δηλαδή 114€ μέσα σε 2 μήνες. Αν υποθέταμε ότι η δόση θα έμενε εκεί τότε η ετήσια επιβάρυνση είναι 1.368€. Δυστυχώς όμως όπως είπαμε θα έρθουν κι άλλες αυξήσεις.  
 
Για ένα μέσο επιχειρηματικό δάνειο 200.000€ με επιτόκιο 5%, η δόση αυξάνεται κατά 84€/μήνα από τα 1333€ στα 1417€ για διάρκεια αποπληρωμής 20 ετών.  
  
Προς το παρόν δεν εκφράζονται φόβοι για την πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων , όμως προϊόντος του χρόνου και με δεδομένες κι άλλες αυξήσεις επιτοκίων είναι εύλογο ότι ο κίνδυνος θα αυξηθεί. Επιπλέον πιο δύσκολη και αραιή θα γίνει και η χορήγηση νέων δανείων. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ τόσο ο Αύγουστος όσο και ο Σεπτέμβριος έκλεισαν με καθαρή αρνητική ροή νέων χορηγήσεων προς τους ιδιώτες. 
 
 

Πηγή: skai.gr