Credit Suisse: «Αδικαιολόγητος ο πανικός», επιμένει ο Σαουδάραβας κορυφαίος επενδυτής της τράπεζας

«Αν κοιτάξετε πώς έπεσε ολόκληρος ο τραπεζικός τομέας, δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι απλώς έψαχναν για δικαιολογίες», δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας

«Αδικαιολόγητη» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Saudi National Bank, (Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας), του μεγαλύτερου επενδυτή της Credit Suisse, τη ραγδαία υποχώρηση των μετοχών της ελβετικής τράπεζας. 

«Αν κοιτάξετε πώς έπεσε ολόκληρος ο τραπεζικός τομέας, δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι απλώς έψαχναν για δικαιολογίες», δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας, Αμάρ Αλ Κουντάιρι,  στο αμερικανικό δίκτυο CBS την Πέμπτη. «Είναι πανικός, λίγος πανικός... Πιστεύω ότι είναι εντελώς αδικαιολόγητο, είτε πρόκειται για την Credit Suisse είτε για ολόκληρη την αγορά», σχολίασε στην εκπομπή «Capital Connection».

Τα σχόλιά του έρχονται ώρες αφότου η Credit Suisse ανακοίνωσε ότι λαμβάνει «αποφασιστική δράση» για να δανειστεί έως και 50 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (53,68 δισεκατομμύρια δολάρια). Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας προσφέρθηκε για παροχή ρευστότητας ως 50 δισ. ελβετικά φράγκα. Οι μετοχές της ελβετικής τράπεζας υποχώρησαν την Τετάρτη μετά από δήλωση της σαουδαραβικής τράπεζας ότι δεν μπορούσε να παράσχει περαιτέρω οικονομική βοήθεια στην Credit Suisse. Μετά την ανακοινωθείσα βοήθεια παρατηρείται ανάκαμψη προσυνεδριακά.  

Ο Αμάρ Αλ Κουντάιρι τόνισε ότι η πρόσφατη επίπτωση της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank είναι διαφορετική από την οικονομική κρίση του 2008, λέγοντας ότι τα μέτρα που έλαβαν οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ για την προστασία των καταθετών έδωσαν τέλος σε περαιτέρω φόβους μετάδοσης.

«Είχαμε μια αποτυχία την περασμένη εβδομάδα, αλλά αυτό έχει καμία σχέση με αυτό που είδαμε το 2008. Αυτό είναι μόνο ένα μεμονωμένο περιστατικό, οι ρυθμιστικές αρχές έχουν αποκλείσει κάθε πιθανότητα διάχυσης», σημείωσε. 

Το μήνυμα «δεν έχει αλλάξει»

Ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας ξεκαθάρισε στο CNBC ότι η Credit Suisse δεν έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια. 

«Δεν έχουν γίνει συζητήσεις με την Credit Suisse για παροχή βοήθειας», είπε. «Δεν ξέρω από πού προήλθε η λέξη ‘βοήθεια’, δεν έχει γίνει καμία συζήτηση από τον Οκτώβριο» υποστήριξε. 

Επανέλαβε ότι η τράπεζα δεν επεκτείνει το μερίδιό της πέρα από το σημερινό 9,9%. «Το μήνυμα δεν έχει αλλάξει, είναι το ίδιο από τον Οκτώβριο» παρατήρησε. «Ακόμα κι αν το θέλαμε, υπάρχουν πάρα πολλές επιπλοκές από κανονιστική άποψη και από πλευράς συμμόρφωσης» δήλωσε.

Η συγκεκριμένη τράπεζα, που ιδρύθηκε το 1856, χαρακτηρίζεται πυλώνας του ελβετικού χρηματοπιστωτικού τομέα, όμως αντιμετωπίζει προβλήματα μετά την κατάρρευση της βρετανικής χρηματοοικονομικής εταιρείας Greensill, το έναυσμα σειράς σκανδάλων που την έχουν φέρει σε δύσκολη θέση. Από το Μάρτιο του 2021, η μετοχή της Crédit Suisse έχει απολέσει το 83% της αξίας της.

Πηγή: skai.gr