Berenberg: Έρχεται αύξηση επιτοκίων 25 μ.β. τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο

Σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο θα προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προβλέπει η Berenberg Bank, καθώς το άρθρο που δημοσίευσε σήμερα η Κριστίν Λαγκάρντ επιβεβαιώνει την εκτίμηση αυτή που είχαν κάνει οι αναλυτές. Η πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε ότι τα αρνητικά επιτόκια πιθανότατα θα τελειώσουν έως το τρίτο τρίμηνο, όπως αναφέρει το moneyreview.gr.

«Τα περιστέρια παραδίνονται», είναι η διαπίστωση των αναλυτών της Berenberg Bank, έπειτα από αυτό που περιγράφουν σαν ένα αξιοσημείωτα  ξεκάθαρο blog από την πλευρά της Λαγκάρντ, με το οποίο ουσιαστικά προαναγγέλθηκαν οι αποφάσεις της ΕΚΤ στη συνεδρίαση της 9ης Ιουνίου.

Η ΕΚΤ θα δώσει τέλος στις καθαρές αγορές τίτλων στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης στις αρχές Ιουλίου και θα αυξήσει τα επιτόκια στις συνεδριάσεις της 21ης Ιουλίου και της 8ης Σεπτεμβρίου, προβλέπει η Berenberg.

Στη συνέχεια, η νομισματική πολιτική της θα εξαρτηθεί από την πορεία των στοιχείων.

Θεωρώντας ότι τα όσα ανακοίνωσε η Λαγκάρντ επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις της, η Berenberg περιμένει αυξήσεις 25 μονάδων βάσης στα επιτόκια τον Ιούλιο, τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο, άλλες τρεις τέτοιες κινήσεις μέσα στο 2023 και δύο ακόμα το 2024.

Από το άρθρο της Λαγκάρντ, οι αναλυτές του γερμανικού επενδυτικού οίκου συμπεραίνουν, επίσης, ότι το new normal του χαμηλού πληθωρισμού και των χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης έχει τελειώσει για τα καλά.

Η Λαγκάρντ παραδέχεται ότι πέραν των ειδικών παραγόντων που επιδρούν αυτή τη στιγμή στον πληθωρισμό, πιο δομικές και μακροπρόθεσμες δυνάμεις θα αυξήσουν τον πληθωρισμό για καιρό.