Αυτές είναι οι καινοτομίες και οι δράσεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης

Καινοτομίες και ποικίλες δράσεις περιλαμβάνει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης που παρουσίασε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντάς το «πολύ καλά μελετημένο οδικό χάρτη 170 συγκεκριμένων έργων, επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων με τέσσερις πυλώνες». 

Οι τέσσερις αυτοί πυλώνες είναι ψηφιακή μετάβαση για το κράτος, επιχειρήσεις και τους πολίτες, αύξηση απασχόλησης και της συνοχής της κοινωνίας με αιχμή την υγεία  και την παιδεία, πράσινη οικονομία, και ενίσχυσης της παραγωγικής/επιχειρηματικότητας δραστηριότητας 

Στις καινοτομίες του νέου μοντέλου αξιοποίησης των κοινοτικών κονδυλίων του Εθνικού Σχεδίου (συνολικών πόρων 57 δισεκ. ευρώ, αν προσθέσουμε στα 32 δισεκ. σε επενδύσεις και δάνεια ένα επιπρόσθετο κεφάλαιο 25 δισεκ. ευρώ που θα κινητοποιηθούν από τον ιδιωτικό τομέα), περιλαμβάνεται η χορήγηση των κεφαλαίων προς τον ιδιωτικό τομέα από τις τράπεζες, και όχι το κράτος, με τους ιδιώτες επενδυτές να λαμβάνουν επιχορήγηση ίση με το 50% της επένδυσης και το υπόλοιπο 50% να πρέπει να χρηματοδοτηθεί κατά 30% από τραπεζικό δανεισμό και κατά 20% από ίδια κεφάλαια.

Στις εμβληματικές δράσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης περιλαμβάνονται έργα υποδομής όπως ο Βόρειος Άξονας Κρήτης και ο αυτοκινητόδρομος Ε65, νέο εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο και νέος προαστιακός σιδηρόδρομος στη Δυτική Αττική, ηλεκτρικές διασυνδέσεις νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα, δίκτυο 5G στους αυτοκινητόδρομους, προεγκατάσταση οπτικών ινών στα κτίρια, νέο Εξοικονομώ για την ενεργειακή αναβάθμιση όλων των κτιρίων δημόσιων και ιδιωτικών, ψηφιακές υποδομές σε όλες τις σχολικές αίθουσες , ηλεκτρονικά διόδια, στρατηγικές αστικές αναπλάσεις, αντιπλημμυρικά έργα, Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων, αναβάθμιση του εξοπλισμού των νοσοκομείων, δράσεις καταπολέμησης της φοροδιαφυγής με υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης στη διενέργεια φορολογικών ελέγχων, διασύνδεση ταμειακών μηχανών με το Taxis, αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών και ψηφιοποίηση του Δημοσίου κλπ. 

Πηγή: skai.gr