ΚΑΙΡΟΣ

Αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης

Η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 11,1%, κατά το τρίμηνο ΙανουαρίουΜαρτίου του 2007, και το χρηματιστήριο της Σαγκάης σημείωσε πτώση 4,5%, τη μεγαλύτερη στις τελευταίες επτά εβδομάδες, λόγω φόβων των επενδυτών για υπερθέρμανση της ταχύτερα αναπτυσσόμενης οικονομίας του πλανήτη, η οποία ενδέχεται να οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων.

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η κινεζική στατιστική υπηρεσία για το ρυθμό ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας στο πρώτο τρίμηνο φέτος, δεν επεφύλαξαν έκπληξη στους αναλυτές, καθώς οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε σχετική σφυγμομέτρηση του Ρόιτερ, είχαν προβλέψει ρυθμό 11%. Συνιστούν, ωστόσο, αξιοσημείωτη επιτάχυνση σε σχέση με την ανάπτυξη 10,4% που κατεγράφη το τέταρτο τρίμηνο του 2006.

Αυτά τα στοιχεία ώθησαν ορισμένους αναλυτές να αναθεωρήσουν προς τα πάνω την εκτίμησή τους για το ρυθμό ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας στο σύνολο του 2007: η Standard Chartered εκτιμά πλέον ότι το κινεζικό ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος κατά 10,6% προηγουμένως έκανε λόγο για αύξηση 9,6%. Από την πλευρά της, η JP Morgan προβλέπει πλέον αύξηση 10,8%, ενώ προηγουμένως έκανε λόγο για αύξηση 10%.

Είναι πολύ ισχυρός ρυθμός. Σημαίνει πιο σφικτή νομισματική πολιτική. Πιστεύω ότι θα υπάρξουν τουλάχιστον άλλες δύο αυξήσεις των επιτοκίων, είπε ο αναλυτής για θέματα κινεζικής οικονομίας στην DBS Bank στο ΧονγκΚονγκ Κρις Λέουνγκ.Πηγή: skai.gr