Κλείσιμο

Αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών - Πώς διαμορφώνονται ανά κατηγορία

Οι ασφαλισμένοι θα έχουν στη διάθεσή τους 12 ημέρες για να διαλέξουν κατηγορία

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Αυξημένες εισφορές κατά 9,6% θα πληρώσουν φέτος 1,3 εκατομμύρια ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες καθώς βάση νόμου θα πρέπει να αυξηθούν κατά το ύψος του πληθωρισμού.

Οι ασφαλισμένοι θα έχουν στη διάθεση τους έως τις 12 Φεβρουαρίου για να επιλέξουν σε ποια από τις 6 ασφαλιστικές κατηγορίες θα ενταχθούν μετά την ολιγοήμερη παράταση που αποφάσισε η διοίκηση του ΕΦΚΑ καθώς κανονικά η προθεσμία επιλογής έληγε σήμερα.

Όποιος δεν υποβάλει αίτηση , το σύστημα θα τον αφήσει αυτόματα στην ασφαλιστική βαθμίδα στην οποία ανήκε πέρυσι, καθώς ο κανονισμός προβλέπει ότι στις περιπτώσεις μη υποβολής αίτησης αλλαγής ασφαλιστικής κατηγορίας παραμένει ενεργή η κατηγορία κατάταξης του προηγούμενου έτους.

-Η αύξηση του 9,6% σημαίνει ότι η κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία , την οποία επιλέγουν πάνω από το 80% των ασφαλισμένων, θα αυξηθεί από τα 210€ στα 230€.

-Η δεύτερη κατηγορία αυξάνεται από τα 252€ στα 277€

-Η τρίτη από τα 302€ στα 332€

-Η τέταρτη από τα 363€ στα 399€

-Η πέμπτη από τα 435€ στα 478,5€

-Η έκτη από τα 566€ στα 622,5€.

Στα ποσά αυτά θα πρέπει να προστεθούν και 10€ που είναι η εισφορά ανεργίας. Το υπουργείο εργασίας προσπάθησε να καταργήσει την εισφορά αυτή με στόχο να μετριάσει τον αντίκτυπο των αυξήσεων , φαίνεται όμως ότι τα ώτα του κ. Σταϊκούρα , του υπουργού οικονομικών, δεν ήταν ακριβώς ευήκοα.

Ακόμη κι έτσι πάντως το υπουργείο εργασίας θεωρεί ότι τουλάχιστον για την κατώτερη βαθμίδα , η αύξηση είναι διαχειρίσιμη , ιδιαίτερα αν συγκριθεί με τα ποσά που έπρεπε να πληρώνουν οι ελέυθεροι επαγγελματίες σύμφωνα με τις προβλέψεις του ν. Κατρούγκαλου.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου εργασίας, ασφαλισμένος με ετήσιο εισόδημα 20.000€ πλήρωνε 449€ ενώ τώρα ακόμη και μετά την αύξηση θα πληρώνει 230€.

Ασφαλισμένος με ετήσιο εισόδημα 30.000€ πλήρωνε 674€.

Αν υποθέσουμε ότι ένας ασφαλισμένος των 55.000€ ετησίως επιλέξει την 6η βαθμίδα γιατί θέλει να λάβει και μεγαλύτερη σύνταξη, με το ν. Κατρούγκαλου πλήρωνε 1235€/μήνα ενώ τώρα θα πληρώνει περίπου τα μησά, 620€/μήνα.

Το υπουργείο Εργασίας προχώρησε στις αυξήσεις παρά το γεγονός ότι οι ενώσεις των ελευθέρων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών είχαν ζητήσε πάγωμα έστω γα φέτος λόγω των ιδιαζουσών συνθηκών ( ενεργειακή κρίση, πληθωρισμός) στις συναντήσεις που είχαν με την ηγεσία του.

Το ισχυρότερο επιχείρημα του υπουργείου είναι ότι μετά τις 2 αυξήσεις του κατώτατου μισθού, οι εισφορές των εργαζομένων που αμείβονται με αυτόν(225€) ήταν ψηλότερες από αυτές της πρώτης βαθμίδας των αυτοαπασχολούμενων. Επομένως ήταν ορατό το ενδεχόμενο ένας εργοδότης να πληρώνει για δικές του εισφορές λιγότερα χρήματα από τις εισφορές που αντιστοιχούν σε υπάλληλό του ο οποίος αμείβεται με τον κατώτατο μισθό.

Επιπλέον σύμφωνα με το υπουργείο εργασίας, την αύξηση επιβάλλει και η φύση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας , το οποίο είναι αναδιανεμητικό, γεγονός που σημαίνει ότι οι συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων καλύπτονται σε σημαντικό βαθμό από τις εισφορές των εν ενεργεία ασφαλισμένων. Κάθε αναπροσαρμογή των συντάξεων (όπως αυτή που έγινε μετά από 12 χρόνια) θα πρέπει να καλύπτεται και από αντίστοιχες εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.


 

Πηγή: skai.gr