Αρχίζει η επιβεβαιωτική γεώτρηση στο τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ

Αρχίζουν από σήμερα Δευτέρα, οι διαδικασίες για την επιβεβαιωτική γεώτρηση στο τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ.  Σήμερα, με τη βοήθεια ρυμουλκών, θα επιχειρηθεί η σταθεροποίηση της πλατφόρμας, υπό την ονομασία "ENSCO 5006", η οποία το αργότερο έως την ερχόμενη Παρασκευή θα αρχίσει την επιβεβαιωτική γεώτρηση στο τεμάχιο 12 Αφροδίτη.

Η πλατφόρμα έχει μήκος 119 μέτρα και πλάτος 66 και το βάρος της ξεπερνά τους 27 χιλιάδες τόνους. Με τον εξοπλισμό που διαθέτει μπορεί να τρυπήσει σε βάθος 25 χιλιάδων ποδών. Οκτώ άγκυρες θα ποντηθούν στην θάλασσα, για την σταθεροποίηση της πλατφόρμας.

Την Τρίτη, θα μεταφερθούν με ελικόπτερο στην πλατφόρμα 130 εργαζόμενοι, που θα προετοιμάσουν το εργοτάξιο για την έναρξη των εργασιών στο πλατό. Με την έναρξη των διασωληνώσεων και τη λειτουργία του ενεργειακού κέντρου, θα δημιουργηθούν 5 με 6 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Ο αντιπρόεδρος της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Σόλων Κασίνης, έχει δηλώσει ότι το γεωτρύπανο θα εισχωρήσει 100 μέτρα πιο βαθιά απ' ότι στην πρώτη γεώτρηση και θα φτάσει στις 5 χιλιάδες εννιακόσια μέτρα.

Σημείωσε δε πως η προσπάθεια θα διαρκέσει τρεις με τέσσερις μήνες. Σε συνάρτηση με κάποιες δυσκολίες ή προβλήματα που προφανώς να προκύψουν, εκτιμάται πως τα αποτελέσματα της επιβεβαιωτικής γεώτρησης θα γίνουν γνωστά στις αρχές Οκτωβρίου.

Το λιμάνι της Λεμεσού τις τελευταίες μέρες αποτελεί την «βάση» για τις εργασίες και τις διαδικασίες που αφορούν στο στήσιμο και την δραστηριοποίηση της πλατφόρμας. Το πρώτο ταχύπλοο, από τα νεοαποκτηθέντα, μετέφερε χθες βράδυ προσωπικό 60 ατόμων στον χώρο που θα «αγκυροβολήσει» η πλατφόρμα, ενώ τα δρομολόγια αυτών των πλοιαρίων τις επόμενες μέρες θα πυκνώνουν, αφού το προσωπικό θα εναλλάσσεται. Το ελικοδρόμιο του λιμανιού βρίσκεται σε ετοιμότητα, ενώ υπάρχει προετοιμασία και συντονισμός για τις ανάγκες συνεχούς τροφοδοσίας και την παροχή υπηρεσιών στην πλατφόρμα.
Πηγή: Πηγή: Καθημερινή Κύπρου