H «αμαρτωλή» προϊστορία της Αttica Bank με δανειοδοτήσεις

Με μια γενικόλογη ανακοίνωση η Attica Bank προσπάθησε να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα ζητώντας από την εμβρόντητη κοινή γνώμη να πιστέψει ότι όλα στην υπόθεση του δανείου Πολάκη είναι καλώς καμωμένα, επειδή απλά το υποστηρίζει η τράπεζα.

«Τα συγκεκριμένα δάνεια χορηγήθηκαν με την τήρηση όλων των εσωτερικών διαδικασιών, των χρηματοοικονομικών κανόνων και με επαρκείς εμπράγματες και προσωπικές εγγυήσεις», ανέφερε η Τράπεζα Αττικής σε ανακοίνωσή της.

Η τράπεζα Αττικής έχει προ πολλού απολέσει το....όποιο ηθικό πλεονέκτημα έχοντας πρωταγωνιστήσει σε ένα από τα μεγαλύτερα τραπεζικά σκάνδαλα των τελευταίων ετών.

Το λεγόμενο Attica gate ξέσπασε τον Σεπτέμβριο του 2016, όταν το πόρισμα της ΤτΕ κατέδειξε ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της...ισχυρότερης μη συστημικής τράπεζας.

«Γινόταν συστηματική χορήγηση δανείων κάτω του κόστους, με μηδενική ή μερική εξασφάλιση και έκδοση βραχυπρόθεσμων ομολογιακών δανείων για την κάλυψη βραχυπρόθεσμων χορηγήσεων που είχαν δοθεί για κεφάλαιο κίνησης», ανέφερε το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδας.

Εξετάζοντας την περίοδο από τον Ιανουάριο του 2015 έως τον Μάιο του 2016 οι ελεγκτές του Γιάννη Στουρνάρα βρήκαν 528 περιπτώσεις πελατών που παρουσίαζαν τον υψηλότερο πιστωτικό κίνδυνο, οι οποίοι αντί να δανειστούν βάσει τιμολογιακής πολιτικής με 14%, τους χορηγήθηκε επιτόκιο 7,5%!

Η τότε διοίκηση ήταν τόσο... ανοιχτοχέρα που ενίοτε δάνειζε και κάτω από το 4,7% με αποτέλεσμα η τράπεζα να μην βγάζει ούτε τα έξοδα της....

Ως νέα διοίκηση τότε, οι Πανταλάκης και Ρουμελιώτης τραβούσαν τα ...μαλλιά τους.

«Η τράπεζα δεν έχει πολιτική διαχείρισης των κινδύνων και τιμολόγησης επαρκή εις τρόπον ώστε να τιμολογεί με βάση μια μέθοδο. Τιμολογεί με βάση το πως αποφάσισε εκείνη την ώρα και το debate μεταξύ του πελάτη και του... αυτουνού», ανέφερε ο Θεόδωρος Πανταλάκης, Διευθύνων Σύμβουλος Attica Bank.

Κι ενώ η Attica σκορπούσε αφειδώς τις καταθέσεις των μηχανικών των οποίων το Ταμείο είναι ο μεγαλομέτοχος, οι συνολικές καταθέσεις είχαν φτάσει να είναι λιγότερες από την αξία των κόκκινων δανείων της και η χρηματιστηριακή της αξία είχε κατακρημνιστεί κατά 82% στα 133 εκατ. ευρώ.

«Καμιά ανοχή από εδώ και πέρα σε πολιτικά και επιχειρηματικά ρουσφέτια», ανέφερε ο Πρόεδρος ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός.

Αγαπημένο παιδί την τράπεζας δεν ήταν άλλος από τον Χρήστο Καλογρίτσα, τον επονομαζόμενο και ως κόκκινο κουμπάρο. Μόνο το 2015 η κατασκευαστική του κ. Καλογρίτσα, ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ, έλαβε συνολικά 39 διαφορετικά δάνεια και σχεδόν 60 εκατομμύρια ευρώ έως το Μάιο του 2016.

«Η Αττική δάνειζε εταιρείες λες και ήταν η Μicrosoft» ανέφερε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Ο κ. Καλογρίτσας φερόταν και ως ο εκλεκτός της κυβέρνησης στην διαδικασία τηλεοπτικής αδειοδότησης με στόχο το στήσιμο του λεγόμενου και ΣΥΡΙΖΑ channel. Τα …Βοσκοτόπια όμως που δόθηκαν ως εγγύηση για το διαγωνισμό και η έλλειψη ρευστότητας αφού οι κάνουλες της Αttica είχαν πια κλείσει έβαλαν τέλος στα σχέδια του Καρδιτσιώτη επιχειρηματία παρότι ο αρμόδιος υπουργός Παππάς προέβαλλε προστατευτικά τα στήθη του.

«Λυπάμαι ειλικρινά, διότι υπάρχει εδώ πέρα το φαινόμενο του τεχνητού οφσάιντ. Έχετε βγει πολύ πιο μπροστά από τη γραμμή άμυνας.. γιατί έχει πλημμυρίσει το διαδίκτυο και τα ειρωνικά σχόλια για όσους μιλούσαν για βοσκότοπους και για γίδια», είχε δηλώσει ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. 

«Με τι επιτόκια και όρους χρηματοδοτήθηκε ο εκλεκτός σας; Γιατί πιέσατε να χρηματοδοτηθεί, με τι επιτόκιο το κάνανε με τις εγγυήσεις;» ρωτούσε στη βουλή ο βουλευτής της ΝΔ Χάρης Θεοχάρης. 

Φαίνεται όμως ότι η πολύπαθη τράπεζα ακόμη δεν μπορεί να ...ξεφύγει από το παρελθόν της...

Το Νοέμβριο του 2018....η πρωτοφανής κλωτσοπατινάδα της νυν διοίκησης Πανταλάκη - Ρουμελιώτη έσεισε το πανελλήνιο ...Οι κακές γλώσσες λένε ότι οι 2 τραπεζίτες διαφώνησαν για το αν μπαίνοντας σε προεκλογική χρονιά, οι συνθήκες για τη χρηματοδότηση ημέτερων είναι πια ώριμες.
Πηγή: Χρυσόστομος Τσούφης