Παραμένουν οι διαφορές ΔΝΤ - Γερμανίας για το ελληνικό χρέος

Παραμένουν οι διαφορές ανάμεσα στη Γερμανία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όσον αφορά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όπως προκύπτει από τις πρώτες δηλώσεις που έκαναν η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο περιθώριο της συνόδου του G7 στο Μπάρι της Ιταλίας.

Η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σημείωσε πως ακόμα δεν υπάρχει επαρκής καθαρότητα όσον αφορά τις προτάσεις των ευρωπαίων εταίρων για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Επανέλαβε πως η ελάφρυνση είναι απαραίτητη, και ότι τα μέτρα που θα προταθούν θα πρέπει να είναι αρκετά συγκεκριμένα.

Το ΔΝΤ έχει καταστήσει σαφές ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα προτού οι εταίροι τουλάχιστον συγκεκριμενοποιήσουν μία «αξιόπιστη» στρατηγική που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Από την πλευρά του, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σημείωσε ότι πρόθεσή του είναι να μείνει πιστός στο χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε στο Eurogroup του περσινού Μαΐου, που προβλέπει ότι οι όποιες αποφάσεις για ελάφρυνση του χρέους θα ληφθούν το 2018, και μόνον εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Ο κ. Σόιμπλε εξέφρασε την ελπίδα να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, χωρίς όμως να είναι σαφές εάν αναφερόταν και σε μία κατ’ αρχήν συμφωνία για το χρέος.

Το ζήτημα του χρέους είναι πολιτικά λεπτό, καθώς το ΔΝΤ ζητά συγκεκριμενοποίηση των ευρωπαϊκών προτάσεων για βιωσιμότητα του χρέους, ενώ αντίθετα η Γερμανία θέλει να αποφύγει πολύ συγκεκριμένες τοποθετήσεις τουλάχιστον έως τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος.

Συγκρατημένα αισιόδοξος πως στο Eurogroup της 22ας Μαΐου θα επιτευχτεί μία «ικανοποιητική» συμφωνία για την Ελλάδα, που θα περιλαμβάνει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εμφανίστηκε ο Πιέρ Μοσκοβισί.
Πηγή: skai.gr