Κλείσιμο

Ανάπτυξη και γερά δημοσιονομικά προβλέπει η Κομισιόν για την Ελλάδα

Υψηλό ρυθμό ανάπτυξης και ισχυρές δημοσιονομικές επιδόσεις προβλέπουν για την Ελλάδα οι χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Για το 2016, η Κομισιόν προβλέπει πως η χώρα μας πέτυχε ανάπτυξη 0,3% του ΑΕΠ, έναντι ύφεσης 0,3% που ήθελαν οι φθινοπωρινές εκτιμήσεις.

Οι Βρυξέλλες προβλέπουν ακόμα μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο -1,1% του ΑΕΠ, αντί για -2,5% που προέβλεπε στις προηγούμενες προβλέψεις της. Μάλιστα, η Αθήνα αναμένεται να φτάσει σε θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα τη τάξης του 0,7% το 2018, δηλαδή τη χρονιά που λήγει το πρόγραμμα στήριξης.

Παρουσιάζοντας την έκθεση της Επιτροπής, ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί σημείωσε πως η χώρα μας ξεπέρασε κατά πολύ τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα το 2016, πετυχαίνοντας θετικό αποτέλεσμα 2% του ΑΕΠ, έναντι 0,5% που προέβλεπε το Μνημόνιο.

Το σχόλιο Μοσκοβισί ουσιαστικά αποτελεί απάντηση στις απαισιόδοξες δημοσιονομικές προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο εκτιμά πως ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να ψαλιδιστεί για την περίοδο μετά το 2018, πέφτοντας στο 1,5% του ΑΕΠ αντί για 3,5% που ισχύει σήμερα.

Στην έκθεσή της η Κομισιόν δεν αναφέρεται στην περίοδο μετά το 2018, που είναι το κύριο σημείο τριβής ανάμεσα στους ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ. Επισημαίνει όμως πως η Αθήνα θα πρέπει να υποβάλει Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Σχέδιο που θα διασφαλίζει την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2018.

Η Επιτροπή προβλέπει πως η χώρα μας θα πετύχει τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 1,75% του ΑΕΠ φέτος, αποδίδοντας τις καλές επιδόσεις στην είσπραξη φόρων, και σημειώνει πως αυτό αποτελεί θετικό οιωνό για την επίτευξη του στόχου και του 2018.

Η ενίσχυση της οικονομίας αναμένεται να συνεχιστεί και ως το τέλος του προγράμματος, με την Κομισιόν να προβλέπει ανάπτυξη 2,7% φέτος και 3,1% του χρόνου.

Η ανεργία εκτιμάται ότι θα συνεχίσει την πτωτική τάση και θα μειωθεί από 23,4% το 2016 στο 22% το 2017 και το 20,3% το 2018.

Παράλληλα, προβλέπεται αύξηση των επενδύσεων στο από 4% το 2016 στο 14,2% το 2018.

Ολόκληρη η έκθεση της Κομισιόν ΕΔΩ
Πηγή: skai.gr