Σόιμπλε: Η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις αλλιώς... Πυρά και κατά ΕΚΤ

Κατά της Ελλάδας, της ΕΚΤ, αλλά και της κυβέρνησης Τραμπ, ξιφούλκησε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις του προγράμματος, ειδάλλως θα καταλήξει σε μια αδύνατη κατάσταση» διεμήνυσε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

«Αν η Ελλάδα, ξανά και ξανά, δεν κάνει όσα δεσμεύτηκε, μοιραία (το πρόγραμμα) δεν θα λειτουργήσει» δήλωσε ο Σόιμπλε σε ένα επιχειρηματικό συνέδριο στο Σααρμπρούκεν στη Δυτική Γερμανία.

Τόνισε δε πως «σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εφαρμόσει το 60% από αυτά που υπέγραψε τότε η Ελλάδα θα σημειώσει πρόοδο».

Σε ό,τι αφορά την ΕΚΤ ο Σόιμπλε δήλωσε ότι «βασικά φταίει για τα προβλήματά μας – αυτό μάλλον είναι το πρόβλημα, παρά το γεγονός ότι η δομή της ζώνης του ευρώ είναι τέτοια ώστε να έχουμε ένα κοινό νόμισμα χωρίς κοινή χρηματοδότηση και κοινή οικονομική πολιτική… Τα μέλη της ευρωζώνης - και η ΕΚΤ - ποτέ δεν κουράζονται να τα λένε αυτά, ενώ δεν κάνουν ό,τι έχουν δεσμευτεί να κάνουν» πρόσθεσε.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ευρώπη είναι οι αυξανόμενες διαφορές στην ανταγωνιστικότητα μεταξύ των διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών» δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απαντώντας και στις κατηγορίες της Ουάσιγκτον ότι το Βερολίνο χειραγωγεί τη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ.

«Το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί με το να γίνουν οι ισχυροί πιο αδύναμοι, αντίθετα, οι πιο αδύναμοι πρέπει να γίνουν ισχυρότεροι» διεμήνυσε ο κ. Σόιμπλε. «Ενόψει των προκλήσεων που θέτει ο Τραμπ το ευρωπαϊκό περιβάλλον πρέπει να σταθεροποιηθεί εκ βάθρων» υπογράμμισε δε.

Όσον αφορά τις επικρίσεις ανώτερου συμβούλου του προέδρου των ΗΠΑ περί χειραγώγησης της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ από τη Γερμανία, με «ένα υπερβολικά υποτιμημένο ευρώ» εις βάρος και των εταίρων της, για να αποκτήσει πλεονέκτημα έναντι των ΗΠΑ, ο Σόιμπλε απάντησε ότι «κάποιοι από τους συμβούλους του Τραμπ δεν έχουν καταλάβει πως η ευρωπαϊκή νομισματική πολιτική δεν αποφασίζεται από τη γερμανική κυβέρνηση, ‘‘αλλά μάλλον από κάποιον άλλο’’» υπονοώντας την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Με όσα βλέπουμε στις ΗΠΑ, είναι μάλλον δύσκολο να καταλάβουμε πού ακριβώς πηγαίνουν τα πράγματα» σχολίασε μάλλον σκωπτικά ο γερμανός πολιτικός. «Το ευρώ θα μπορούσε να ήταν ελαφρώς ανατιμημένο για τη Γερμανία, αλλά αυτό θα ήταν σκληρό για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες» σχολίασε ο γερμανός υπουργός.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός και η καγκελάριος Μέρκελ, κατά τη συνάντησή τους στη Μάλτα, συμφώνησαν ότι η δεύτερη αξιολόγηση πρέπει να κλείσει εντός Φεβρουαρίου. Από την πλευρά του, ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ αντιτίθεται στην πολιτική Σόιμπλε στο ελληνικό ζήτημα και προτείνει συμβιβασμό. Το κόμμα του υποψιάζεται ότι ο Σόιμπλε εξωθεί την Ελλάδα και πάλι προς Grexit.
Πηγή: Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας