Σόιμπλε: Ήλθε η ώρα η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της

Η Ελλάδα οφείλει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, όμως εφόσον το πράξει η διαπραγμάτευση θα προχωρήσει χωρίς προβλήματα, δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πριν την έναρξη του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

«Δεν ξέρω τι σκέφτεται η ελληνική κυβέρνηση και δεν έκανε μέχρι τώρα αυτά για τα οποία είχε δεσμευτεί τόσο συχνά», είπε ο κ. Σόιμπλε προσερχόμενος στη σύσκεψη, προσθέτοντας με νόημα πως επαφίεται αμιγώς στην Ελλάδα να ξεπαγώσει η διαπραγμάτευση.

«Από την πλευρά των θεσμών της ευρωζώνης δεν υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι αποκλειστικά της Ελλάδας», είπε.

Σε μετρημένα αυστηρό μήκος κύματος ήταν πάντως και οι δηλώσεις του κ. Σόιμπλε για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για το οποίο είπε πως έχει επίσης αναλάβει κάποιες δεσμεύσεις που θα πρέπει να τηρήσει.

«Το ΔΝΤ σίγουρα θα τηρήσει ό,τι αποφασίσαμε τον Μάιο», είπε, υπό τη σκιά της συνεχιζόμενης άρνησης του Ταμείο να ενταχθεί χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα εάν η Ευρώπη δεν δεχτεί και ελάφρυνση του χρέους.

Πιο θετικός ο Ντάισελμπλουμ

Όλοι είμαστε σε εποικοδομητική διάθεση δήλωσε από την πλευρά του ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος νωρίτερα είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών προκειμένου να δρομολογηθεί η συνέχιση της διαπραγμάτευσης.

Ο επικεφαλής του Eurogroup επιβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ έχει εκφράσει τη βούληση να συμμετάσχει πλήρως στο ελληνικό πρόγραμμα, όμως παραδέχτηκε ότι οι όροι που έχει θέσει το Ταμείο παραμένουν και περιλαμβάνουν βαθιές μεταρρυθμίσεις, βιώσιμα δημοσιονομικά και ελάφρυνση του χρέους – κάτι που δεν βρίσκει θετική την πλευρά Σόιμπλε.

Το ΔΝΤ είναι απαραίτητος εταίρος στο ελληνικό πρόγραμμα είπε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.

Προσέθεσε πως έχει γίνει πολύ μεγάλη πρόοδος για την Ελλάδα κι ότι η Κομισιόν πάντα είναι της γνώμης ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει το ταχύτερο δυνατό.
Πηγή: skai.gr