Περισσότερες οι προσδοκίες παρά τα δεδομένα για συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα

Περισσότερες είναι οι προσδοκίες παρά τα δεδομένα επί του παρόντος για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, δήλωσε στις Βρυξέλλες ευρωπαίος αξιωματούχος.

Το καλύτερο σενάριο αυτή τη στιγμή, σημείωσε η πηγή, είναι ότι το ΔΝΤ θα έχει λάβει αποφάσεις για τη συμμετοχή του ή μη στο τρίτο Μνημόνιο έως τις αρχές του καλοκαιριού, αν και τόνισε πως υπάρχει «σαφής προσδοκία ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στην πρώτη αξιολόγηση και όχι στην δεύτερη ή την τρίτη».

Βασικό «αγκάθι» για το Ταμείο είναι το θέμα του χρέους, καθώς παραμένουν οι διαφορές με τους ευρωπαίους εταίρους όσον αφορά το βάθος της ελάφρυνσης που απαιτείται ώστε το ελληνικό χρέος να καταστεί μακροπρόθεσμα βιώσιμο.

Το ζήτημα αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στο ερχόμενο Eurogroup, στις 24 Μαΐου, όμως ο ευρωπαίος αξιωματούχος επισήμανε πως έως τώρα δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα συγκεκριμένο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Wall Street Journal», το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να έχει προτείνει στους ευρωπαίους εταίρους περίοδο χάριτος έως το 2040 πριν αρχίσει η αποπληρωμή των ελληνικών δανείων στήριξης. Παράλληλα, το πρόγραμμα πληρωμών θα επιμηκυνθεί ως το 2080, με σταθερό επιτόκιο στο 1,5%.

Η ευρωπαϊκή πλευρά, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θεωρεί ότι η πρόταση του ΔΝΤ πηγαίνει πέρα από τις ελαφρύνσεις που είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν, αν και θέλουν το Ταμείο να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο Μνημόνιο.

Σε ένα θετικό μήνυμα πάντως, ο αξιωματούχος ανέφερε ότι φαίνεται να υπάρχει πρόοδος στις συζητήσεις για τον αυτόματο δημοσιονομικό «κόφτη», που θα επιβάλλει περικοπές σε δημόσιες δαπάνες και εισπρακτικά μέτρα αν η χώρα μας χάνει τους συμφωνημένους στόχους.

Ο εν λόγω μηχανισμός αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή την Κυριακή, δύο μέρες πριν τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Πηγή: skai.gr