Κλείσιμο

Το σχέδιο για το ασφαλιστικό: Αύξηση σε εισφορές εργοδοτών - εργαζομένων

Στα χέρια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα βρίσκεται πλέον το τελικό σχέδιο για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς το κατέθεσε το μεσημέρι στο Μαξίμου ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες στο σχέδιο δεν προβλέπεται καμία μείωση στις κύριες συντάξεις, και μείωση στις επικουρικές μόνο από 170 ευρώ και πάνω.

Η κυβέρνηση προτείνει αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζόμενων και εργοδοτών για την επικουρική σύνταξη κατά 1,5%, εκ των οποίων η 1 μονάδα θα προέλθει από τους εργοδότες και η υπόλοιπη μισή μονάδα από τους εργαζόμενους.

Εξετάζεται επίσης το θέμα της αύξησης εσόδων αλλά και οι περικοπές σε εφάπαξ και μερίσματα.

Οι δανειστές περιμένουν το οριστικό κείμενο έως τις 5 Ιανουαρίου για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, όμως με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, το κουαρτέτο δηλώνει επιφυλακτικό σε οποιαδήποτε αύξηση εισφορών.

«Παραμένουν
οι κόκκινες γραμμές για μη μείωση των συντάξεων. Στόχος είναι ένα βιώσιμο ασφαλιστικό νομοσχέδιο» σχολίαζαν κυβερνητικοί κύκλοι.

Σημειώνεται ότι στις 18 Ιανουαρίου είναι προγραμματισμένη η πρώτη άφιξη του κουαρτέτου στην Αθήνα, οπότε το ασφαλιστικό θα τεθεί επί τάπητος.

Πηγή: skai.gr