Ο Δεκέμβριος ο κρίσιμος μήνας αποφάσεων για την ΕΚΤ και την ποσοτική χαλάρωση

Ο Δεκέμβριος αναμένεται να είναι ο μήνας τον κρίσιμων αποφάσεων για την επέκταση ή την ενίσχυση του προγράμματος αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με μια πληθώρα ενδεχομένων να βρίσκονται στο τραπέζι, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του προέδρου Μάριο Ντράγκι.

Μιλώντας μετά τη διήμερη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στη Μάλτα, ο κ. Ντράγκι άφησε για μια ακόμα φορά ανοιχτά όλα τα σενάρια, τονίζοντας με νόημα πως η ποσοτική χαλάρωση είναι προγραμματισμένο να διαρκέσει τουλάχιστον έως τον Σεπτέμβριο του 2016 και ακόμα περισσότερο εάν χρειαστεί, εφόσον χρειάζεται να τονωθεί ο πληθωρισμός, που παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Ο κ. Ντράγκι δεν απέκλεισε ούτε τη χρονική επιμήκυνση του προγράμματος ούτε την αύξηση του όγκου των μηνιαίων αγορών τίτλων, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στα 60 δισεκατομμύρια ευρώ. «Μπορεί κάλλιστα να αλλάξουμε το μέγεθος, τη σύνθεση και το σχέδιο των νομισματικών εργαλείων μας», ανέφερε.

Προσέθεσε πως η Φρανκφούρτη είναι ανοιχτή «σε ένα ολόκληρο μενού μέτρων», διευκρινίζοντας όμως ότι στο Διοικητικό Συμβούλιο δεν εκφράστηκε προτίμηση για κάποιο συγκεκριμένο μέτρο.

Μάλιστα, με μια δήλωση που χτύπησε άμεσα την ισοτιμία του ευρώ, ο κ. Ντράγκι δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης του βασικού επιτοκίου καταθέσεων, που αφορά τις καταθέσεις που κάνουν οι τράπεζες της ευρωζώνης στην ΕΚΤ. Το εν λόγω επιτόκιο βρίσκεται ήδη σε αρνητικά επίπεδα, στο ιστορικό χαμηλό του -0,20%.

Ο κ. Ντράγκι σημείωσε πως η πρόταση για μείωση του επιτοκίου καταθέσεων συζητήθηκε στη συνεδρίαση της Μάλτας, παρά το γεγονός ότι δεν είχε τεθεί σε προηγούμενες συνεδριάσεις.

Πάντως, ο πρόεδρος της Ευρωτράπεζας επισήμανε για μια ακόμα φορά πως η χαλαρή νομισματική πολιτική μπορεί μόνο να διευκολύνει, κι όχι να σπρώξει την μακροχρόνια ανάκαμψη της νομισματικής ένωσης, καλώντας εκ νέου τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να προχωρήσουν με τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης