Επικύρωσε τη συμφωνία το Eurogroup - Στα 26 δισ. η πρώτη δόση

Επικυρώθηκε η συμφωνία για την παροχή οικονομικής βοήθειας ύψους 86 δισ. προς την Ελλάδα στην έκτακτη διάσκεψη του Eurogroup που διήρκεσε επτά ώρες περίπου.

Στα 26 δισ. ευρώ ανέρχεται η πρώτη δόση προς την Ελλάδα.

Όπως δήλωσε κατά τη συνέντευξη τύπου ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, η πρώτη δόση θα πληρωθεί το πρωί της 20ης Αυγούστου.

Συγκεκριμένα θα δοθούν 13 δις. και άλλα τρία δις. σε δυο δόσεις το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Τα αλλά 10 δισ. θα κρατηθούν σε ειδικό λογαριασμό για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Το συνολικό πακέτο ανέρχεται στα 86 δισ. και θα αποπληρωθεί σε βάθος 32,5 ετών με 1% επιτόκιο.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αναφερόμενος στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είπε ότι θα προηγηθούν τα Stress test και πριν το τέλος του χρόνου θα προχωρήσει η διαδικασία. Ξεκαθάρισε δε, ότι σε αυτή τη διαδικασία θα συμμετάσχουν οι ομολογιούχοι, αλλά θα εξαιρεθούν οι καταθέτες, αποκλείοντας έτσι ένα κούρεμα καταθέσεων.

Αναφερόμενος στη βιωσιμότητα του χρέους, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι «μπορεί να καταστεί βιώσιμο χωρίς κούρεμα αν υπάρξει πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και αυτό θα το συζητήσουμε μετά την πρώτη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος».

Παράλληλα, ο κ. Ντάισελμπλουμ χαιρέτησε την πρόθεση του ΔΝΤΠ να αξιολογήσει το ελληνικό πρόγραμμα, επισημαίνοντας ότι η συμμετοχή του ταμείου σε αυτό είναι απαραίτητη.
«Αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να υπάρξει μια πλήρη ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους για να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα», είπε και συμπλήρωσε «είμαι αισιόδοξος ότι τελικά θα συμμετάσχει».

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ πρόσθεσε ότι η κυρία Λαγκάρντ συμμετείχε στη σημερινή σύσκεψη μέσω τηλεφώνου.

«Δεν μπορώ να πω ότι μας έδωσε κάποια υπόσχεση σήμερα. Το θέμα θα πάει στο ΔΣ του ΔΝΤ τον Οκτώβριο» είπε ο επικεφαλής του Eurogroup. Για τη συμμετοχή του Ταμείου απαιτείται εξειδίκευση μεταρρυθμίσεων, όπως στο συνταξιοδοτικό και συμφωνία για τη βιωσιμότητα του χρέους» πρόσθεσε.

Όσον αφορά στο ταμείο αποκρατικοποιήσεων, που θα ιδρυθεί μέχρι το τέλος του 2015, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι θα αναλάβει την ιδιωτικοποίηση των περιουσιακών στοιχείων και τα πρώτα 25 δις. θα πάνε για την αποπληρωμή του χρέους, ενώ τα επόμενα 25 δις. σε επενδύσεις. Νομίζω, είπε ότι μέχρι τέλος του Οκτωβρίου πρέπει να ιδρυθεί το Ταμείο.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις επισήμανε ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη να δώσει τεχνική και οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα και να συνδράμει στην αύξηση της απορροφητικότητας των κοινοτικών κονδυλιών που η χώρα δικαιούται από τα κοινοτικά ταμεία.
Πηγή: skai.gr