AFP: Οι πιστωτές λένε «ναι» στην ελληνική πρόταση (upd)

Οι δανειστές πιστεύουν ότι οι τελευταίες της προτάσεις της Αθήνας είναι επαρκείς ως βάση για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας συνολικού ύψους 74 δισεκ. ευρώ δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος ήταν θετική» δήλωσε η πηγή, με τον ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) να είναι έτοιμος να εξετάσει τη χορήγηση τουλάχιστον 58 δισεκ. ευρώ, με το ΔΝΤ να συνεισφέρει 16 δισεκ. ευρώ.

Πάντως, ο αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι το ποσοστό έγκρισης της πρότασης είναι μόνο 50-50, λόγω της αντίθεσης από σκληροπυρηνικές χώρες όπως η Γερμανία που αντιτάσσονται σε οποιαδήποτε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Οι υπουργοί Οικονομικών με τη σειρά τους θα προετοιμάσουν μια αναφορά για την ελληνική πρόταση στους ηγέτες της ευρωζώνης που συνεδριάζουν την Κυριακή, ενώ ακολουθεί μια έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των αρχηγών και των 28 κρατών της ΕΕ.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε την Παρασκευή ότι πιστεύει ότι «πολλά» από τα αιτήματα για ελάφρυνση του χρέους θα γίνουν αποδεκτά από την ευρωζώνη.

Ο κ. Τσακαλώτος πρόσθεσε ότι είναι βέβαιος πως θα επιτραπεί στην Ελλάδα να μετακυλίσει ένα χρέος ύψους 27 δισεκ. ευρώ σε ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ στον ΕSM, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση του κόστους για την κυβέρνηση.

Στο μεταξύ, το Eurogroup επιβεβαίωσε ότι έλαβε την αξιολόγηση των εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το αίτημα της Ελλάδας

«Η προσφορά των Ελλήνων δεν πρέπει να απορριφθεί» υπογραμμίζει η εφημερίδα Financial Times με κύριο άρθρο της, παίρνοντας θέση για το νέο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης ενόψει των διαπραγματεύσεων του Σαββατοκύριακου.
Πηγή: skai.gr