FAZ: Παράταση έως τον Σεπτέμβριο με στήριξη 6 δισ. προβλέπει το νέο σχέδιο των εταίρων

Την παράταση του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος τουλάχιστον έως τον Σεπτέμβριο, με παροχή χρηματοδότησης-γέφυρας ύψους περίπου 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, προβλέπει το νέο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προσωρινή λύση του ελληνικού ζητήματος, σύμφωνα με δημοσίευμα του κυριακάτικου φύλου της γερμανικής εφημερίδας FAZ.

Δυο 24ωρα πριν την κρίσιμη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, στόχος της παράτασης θα είναι να αποφευχθεί η πτώχευση της Ελλάδας και να απομακρυνθεί ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ, ενώ κατά τους μήνες της επιμήκυνσης θα αρχίσει εντατική διαπραγμάτευση για την κατάρτιση ενός τρίτου προγράμματος στήριξης.

Στο πλαίσιο των συζητήσεων για το τρίτο πρόγραμμα – σύμφωνα με το δημοσίευμα – οι εταίροι εμφανίζονται ανοιχτοί σε πιθανή συζήτηση για ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, όμως πριν την υλοποίηση των συμφωνηθέντων από την ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να δοθεί καμία σκληρή εγγύηση από την Ευρώπη.

Προϋπόθεση πάντως για να δοθεί οποιαδήποτε παράταση είναι να υπάρξει οριστική συμφωνία για ορισμένες μεταρρυθμίσεις-κλειδιά, οι οποίες θα πρέπει πρώτα να υπερψηφισθούν και να υλοποιηθούν από την ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα πάντα με την κυριακάτικη FAZ, το σχέδιο των εταίρων προβλέπει εξοικονόμηση πόρων ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ (2,5% του ΑΕΠ) ανά έτος, περιλαμβανομένου 1% από εισπράξεις ΦΠΑ και ακόμα 1% από περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Το χρονοδιάγραμμα της Κομισιόν φέρεται να προβλέπει συμφωνία μέσα στην επόμενη εβδομάδα, και άμεση εφαρμογή των συμφωνηθέντων από την Αθήνα. Στη συνέχεια, έως τα μέσα Ιουλίου τα εθνικά κοινοβούλια θα μπορούν να επικυρώσουν το νέο σχέδιο και να εγκρίνουν την εκταμίευση των 3,7 δισ. που απομένουν στο τρέχον πρόγραμμα – και κινδυνεύουν να χαθούν εάν αυτό λήξει στις 30 Ιουνίου χωρίς νέα επέκταση.

Το ποσό των 3,7 δισ. θα μπορεί στη συνέχεια να ενισχυθεί με μέρος των αχρησιμοποίητων κεφαλαίων που αρχικά προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Σημειώνεται πως οι σκέψεις για κάποιας μορφής παράταση του ελληνικού προγράμματος επιβεβαιώθηκαν και επίσημα μετά το άκαρπο Eurogroup της Πέμπτης από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος επισήμανε ότι πλέον αυτή η λύση είναι αναγκαία, καθώς δεν υπάρχουν πλέον τα χρονικά περιθώρια για επικύρωση της όποιας συμφωνίας από τα εθνικά κοινοβούλια πριν τις 30 Ιουνίου.

Στο δημοσίευμα δεν γίνεται αναφορά στο ΔΝΤ, το οποίο ελέγχει τα υπόλοιπα 3,5 από τα 7,2 δισ. που έχουν «παγώσει» οι δανειστές. Πάντως το Ταμείο έχει ξεχωριστό πρόγραμμα με την Ελλάδα, που λήξει τον Μάρτιο του 2016, και έχει καταστήσει σαφές πως δεν πρόκειται να αποδεσμεύσε χρήματα προτού ολοκληρωθεί πλήρως η τρέχουσα αξιολόγηση.
Πηγή: skai.gr