«Δεκαοχτώ εναντίον ενός» στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup;

Σε κλίμα απομόνωσης για την Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί η σημερινή (Πέμπτη) συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, με τις δυο πλευρές να εμφανίζονται για την ώρα άκαμπτες στις θέσεις τους.

Επισήμως, δεν υπάρχει στο τραπέζι κάποια νέα πρόταση, αν και η χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία Ζαν Κλοντ Γιούνκερ - Αλέξη Τσίπρα ερμηνεύεται ως κίνηση απεμπλοκής από το αδιέξοδο.

Mε ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται πάντως σε λίγη ώρα η ομιλία της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στο Γερμανικό κοινοβούλιο η ο οποία σύμφωνα με το Bloomberg θα κινηθεί σε τόνους αποκλιμάκωσης.

Τη νύχτα πάντως η Γερμανική Bild δημοσίευσε δηλώσεις τεσσάρων υπουργών δηλώσεις τεσσάρων υπουργών με τίτλο «Υπουργοί Οικονομικών δίνουν τελευταία διορία στην Ελλάδα. Πρόκειται για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τους ομολόγους του του Βελγίου Γιόχαν φαν Όφερτφελντ, της Λιθουανίας Ριμάντας Σάντζιους και της Σλοβενίας Ντούσαν Μράμορ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης Γενς Βάιντμαν. "Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, είπε, δεν θα είναι σε θέση να παρέχει χρηματοδότηση στην Ελλάδα αν οι πολιτικές διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους πιστωτές της αποτύχουν οριστικά,

Από την πλευρά των ΗΠΑ, μήνυμα του προέδρου Ομπάμα για τις διαπραγματεύσεις μετέφερε στις συναντήσεις που είχε στην Αθήνα η αμερικανίδα βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών για ευρωπαϊκά θέματα Αμάντα Σλοτ.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός, με άρθρο του στην γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel αμφισβητεί έντονα τα στατιστικά στοιχεία που έχουν παρουσιάσει οι πιστωτές -πρωτίστως το ΔΝΤ - για το μέγεθος της συνταξιοδοτικής και μισθολογικής δαπάνης στο Δημόσιο, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως τα μεγέθη αυτά προκύπτουν από επιλεκτική χρήση στατιστικών δεδομένων.
Πηγή: skai.gr