Κλείσιμο

Βαρουφάκης: Οι εταίροι πρέπει να αφήσουν την προσέγγιση που έχει αποτύχει

Πρόσκληση στους εταίρους για μια νέα συμφωνία («new deal»), με κατανόηση από την πλευρά τους πως η προσέγγιση που προβλέπει περικοπές και θέτει ανελαστικούς δημοσιονομικούς στόχους έχει «αποτύχει», απευθύνει μέσω νέου άρθρου του ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο κ. Βαρουφάκης τονίζει πως οι δυο πλευρές «ήδη συμφωνούν σε πολλά» και ότι «οι υφιστάμενες διαφωνίες με τους εταίρους δεν είναι αγεφύρωτες». Παραδέχεται ωστόσο πως υπάρχουν δυο σημεία διαφωνίας, «ο τρόπος προσέγγισης της δημοσιονομικής προσαρμογής» και οι μεταρρυθμίσεις που θα στηρίξουν την προσπάθεια προσαρμογής.

Στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, υπογραμμίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να προχωρήσει – μεταξύ άλλων – σε αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα και σε ιδιωτικοποιήσεις «μέρους δημόσιων περιουσιακών στοιχείων». Επισημαίνει όμως ότι περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις δεν πρόκειται να λύσουν τα πραγματικά προβλήματα της επιχειρηματικότητας και του ασφαλιστικού.

Αναφορικά με το πρόγραμμα προσαρμογής, ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει πως οι εταίροι πρέπει να απομακρυνθούν από την προσκόλληση στην επίτευξη στόχων που δεν βασίζονται στις πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.

Αντιπροτείνει την κατάρτιση ενός νέου σχεδίου με βάση «λογικές υποθέσεις για το δημοσιονομικό πλεόνασμα», ενώ αναφέρεται εκ νέου σε σενάριο «έξυπνης» αναδιάρθρωσης και ελάφρυνσης του χρέους. Συμπληρώνει δε πως οι πιστωτές θα πρέπει να καταλάβουν πως θα πρέπει να καταλάβουν το στρατηγικό νόημα και τη λογική των προτάσεων της Αθήνας.

Η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις θα συζητηθεί στο άτυπο Eurogroup της Παρασκευής στη Ρίγα της Λετονίας.

Ολόκληρο το άρθρο του κ. Βαρουφάκη ΕΔΩ
Πηγή: skai.gr