Ντράγκι: Η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει πλήρως τις δανειακές υποχρεώσεις της (video)

Η εισαγωγική ομιλία του Μ. Ντράγκι ΕΔΩ 

«Η Ελλάδα θα πρέπει να δεσμευτεί να τηρήσει πλήρως τις δανειακές υποχρεώσεις της» διεμήνυσε την Τρίτη ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο, απαντώντας ουσιαστικά στην επιστολή του πρωθυπουργoύ στην γερμανίδα καγκελάριο.

«Η ΕΚΤ λειτουργεί με βάση τους κανόνες... δεν δημιουργούμε ειδικούς κανόνες για την Ελλάδα» επανέλαβε.

Αναφερόμενος στον ELA (έκτακτος μηχανισμός διάσωσης), επισήμανε ότι «υπάρχει για να στηρίζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, και όχι την ελληνική κυβέρνηση.» Όσον αφορά την επαναφορά του waiver (δηλαδή η ΕΚΤ να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση) επισήμανε ότι θα πρέπει να εκπληρωθούν ορισμένοι όροι για να γίνει κάτι τέτοιο.

Ο Μάριο Ντράγκι ζήτησε να αποκατασταθεί ο διάλογος μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών, προσθέτοντας ότι πρέπει να καθοριστεί ποια μέτρα θα προχωρήσουν και ποια θα αντικατασταθούν και πώς. 



«Δεν συζητούμε Grexit. Η ΕΚΤ απασχολεί στο δυναμικό της διαχειριστές κινδύνου για την αξιολόγηση των κινδύνων. Εκτιμούμε διαφορετικούς κινδύνους. Πρόκειται για συνήθη πρακτική» δήλωσε εξάλλου για τις εκτιμήσεις που έγιναν από πλευράς της Ευρωτράπεζας για τις επιπτώσεις από μία πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. 

«Η ΕΚΤ έχει έκθεση 104 δισεκ. ευρώ στην Ελλάδα, δηλαδή περίπου το 65% του ελληνικού ΑΕΠ... Η έκθεση της ΕΚΤ υπερδιπλασιάστηκε από το Δεκέμβριο... Τι είδους εκβιασμός είναι αυτός;» διερωτήθηκε, ερωτηθείς σχετικά. 

Σημειώνεται ότι στην επιστολή του προς την κ. Μέρκελ ο πρωθυπουργός προειδοποιεί, ότι θα αναγκαστεί να επιλέξει ανάμεσα στην πληρωμή των υποχρεώσεων της χώρας απέναντι στο ΔΝΤ και στην πληρωμή μισθών και συντάξεων, ενώ κατηγόρησε παράλληλα την ΕΚΤ για τους περιορισμούς που έχει θέσει στην Ελλάδα και τις αρχές διάσωσης της Ευρωζώνης που αρνούνται να εκταμιεύσουν οποιοδήποτε ποσό, πριν η Αθήνα υιοθετήσει έναν νέο γύρο οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Να γίνουν βήματα προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η ευρωζώνη θα είναι σε θέση να αντέξει την ενδεχόμενη χρεοκοπία οποιουδήποτε κράτους - μέλους της νομισματικής ένωσης καλεί στο μεταξύ η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, στο μηνιαίο δελτίο της.
Πηγή: skai.gr