Επικοινωνία Σαμαρά με Γιούνκερ - Κομισιόν: Διασφαλισμένη η βιωσιμότητα των επιτοκίων

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με αφορμή το αρνητικό κλίμα στις αγορές τις τελευταίες ημέρες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε μήνυμα στήριξης στην ελληνική κυβέρνηση για το θέμα. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να διασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να αντλεί κεφάλαια σε βιώσιμα επιτόκια», διεμήνυσε από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Σάιμον Ο' Κόνορ.

«Η ΕΕ θέλει να εξομαλύνει τον δρόμο της Ελλάδας προς την πλήρη πρόσβασή της στις αγορές», επισήμανε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Σάιμον Ο' Κόνορ, με αποτέλεσμα το spread του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου να πέσει κάτω από το 8%. (7,97% στις 13.52 είχε ξεπεράσει και το 9%) και ο ΓΔΤ του ΧΑ να περιορίζει τις απώλειές του στο 0,73%.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να εξομαλύνει τον δρόμο της Ελλάδας προς την πλήρη πρόσβασή της στις αγορές», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν. «Η ΕΕ "βλέπει" ισχυρές ενδείξεις ότι η Ελλάδα έχει περάσει το σημείο καμπής» υπογράμμισε ο κ. Ο'Κόνορ.

«Έχουμε δεσμευτεί να συνεργαστούμε και να υποστηρίξουμε την Ελλάδα σε οποιαδήποτε συμφωνία υπάρξει» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Κληθείς εξάλλου να απαντήσει αν η Ελλάδα έκανε λάθος που έθεσε θέμα εξόδου από το πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου νωρίτερα του προβλεπομένου, ο κ. Ο’ Κόνορ αρνήθηκε να προβεί σε οιοδήποτε σχόλιο, περιοριζόμενος να πει ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί αργότερα το φθινόπωρο.

Ερωτηθείς για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, απάντησε πως «σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής το ελληνικό χρέος θα καταστεί βιώσιμο μεσοπρόθεσμα και πρόσθεσε ότι αυτό αποτελούσε βασική προϋπόθεση για να λάβει η Ελλάδα οικονομική στήριξη».

Σημειώνεται ότι ο επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Οικονομίας, Γιούρκι Κατάινεν, ανακοίνωσε τη συνέχιση της ευρωπαϊκής στήριξης προς την Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση του σημερινού προγράμματος σε δήλωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Ο Σάιμον Ο' Κόνορ, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Κατάινεν, δήλωσε ότι «υπάρχουν ανησυχίες» και γι' αυτό η Επιτροπή έκρινε ότι είναι σημαντικό να αποσαφηνίσει τη θέση της σε ό,τι αφορά την Ελλάδα.

"Η στρατηγική της εξόδου χώρας από τα μνημόνια παραμένει αμετάβλητη" διαβεβαιώνουν από την πλευρά τους κυβερνητικά στελέχη.

Η κυβέρνηση αποδίδει τη στάση των αγορών έναντι της χώρας τις τελευταίες ημέρες στη δύσκολη διεθνή συγκυρία, καθώς η ανάπτυξη στην Ευρώπη παραμένει καθηλωμένη και στις εσωτερικές εξελίξεις από την συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ.
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ