Συμφωνεί το ΔΝΤ με την πρόβλεψη της Αθήνας για ανάπτυξη 2,9% το 2015

Ανάπτυξη 2,9% το 2015 προβλέπει για την Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην εξαμηνιαία έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας (World Economic Outlook), ουσιαστικά συμφωνώντας με τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, που αποτυπώνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2015.

Το Ταμείο παραμένει σταθερό στην πρόβλεψή του για μικρή ανάπτυξη, της τάξης του 0,6%, για φέτος.

Στο μέτωπο της μείωσης της ανεργίας, οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ αποκλίνουν από τις προβλέψεις της Αθήνας, με το Ταμείο να προβλέπει πως το ποσοστό της ανεργίας θα διαμορφωθεί στο 23,8% το επόμενο έτος, έναντι πρόβλεψης για 22,5% (σε εθνικολογιστική βάση) που περιλαμβάνει το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Το ΔΝΤ προβλέπει επίσης επιστροφή της χώρας μας σε θετικό πληθωρισμό (+0,3%) το 2015, μετά από τη σταθερή μείωση των τιμών (-0,8%) το τρέχον έτος.

Υποβάθμιση των παγκόσμιων προοπτικών

Στην έκθεσή του, το Ταμείο προειδοποιεί εκ νέου για «αδύναμη και άνιση» ανάπτυξη σε παγκόσμια κλίμακα, μειώνοντας την πρόβλεψή του για το 2015 σε 3,8 από 4%.

Ειδικότερα για την ευρωζώνη, όπως δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος Ολιβιέ Μπλανσάρ, το Ταμείο διαβλέπει 30% πιθανότητα για επιστροφή της νομισματικής ένωσης σε ύφεση το επόμενο εξάμηνο.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΔΝΤ επισημαίνει την ανάγκη πολλές χώρες να συνεχίσουν τη δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά με «ρυθμό» και «σύνθεση» που θα στηρίζει τόσο την ανάκαμψη όσο και την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

Επαναλαμβάνει επίσης το κάλεσμά του για αύξηση των δημοσίων επενδύσεων σε υποδομές, ως μοχλό τόνωσης της ανάπτυξης και της απασχόλησης όταν η νομισματική και η δημοσιονομική πολιτική έχουν φτάσει στα όρια της αποτελεσματικότητάς τους.
Πηγή: Αλέξανδρος Μαράκης