Στουρνάρας: Δεν θα υπάρξουν νέα οριζόντια μέτρα – δικαιότερος όλων ο φόρος των ακινήτων

Η Ελλάδα έχει ήδη ολοκληρώσει το 80% της απαιτούμενης δημοσιονομικής προσαρμογής, και το υπολειπόμενο 20% δεν πρόκειται να προέλθει από οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα, καθώς αυτά έχουν «εξαντλήσει την αποτελεσματικότητά τους», όπως διεμήνυσε την Κυριακή από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια για την ψήφο δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της κυβέρνησης.

Ο κ. Στουρνάρας επανέλαβε ότι η προσαρμογή θα επιτευχθεί μέσω της ανάκαμψης της οικονομίας αλλά και από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, από τη φορολογική συμμόρφωση, από στοχευμένες περικοπές δαπανών, συγχωνεύσεις και αναδιαρθρώσεις δημόσιων οργανισμών, αλλά και την άρση των «ποικίλων» εμποδίων που αντιμετωπίζει ο ανταγωνισμός στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών.

Αναφερόμενος στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως «δεν υπάρχει δικαιότερος φόρος» από τον φόρο επί της ακίνητης περιουσίας, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση επιδιώκει τη «βέλτιστη» κατανομή των βαρών, τον εξορθολογισμό των έως τώρα έκτακτων φορολογήσεων και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Στρέφοντας το βλέμμα του σε όσα έχουν επιτευχθεί έως τώρα, ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε ως «θετική έκπληξη» την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος από φέτος, υπογραμμίζοντας ότι οι αγορές αναγνωρίζουν την πρόοδο στην Ελλάδα, τη στιγμή που η «ψαλίδα» των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των γερμανικών έχει μικρύνει σημαντικά.

Σημείωσε ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα έχει καλύψει το έλλειμμα ανταγωνισμού που αναπτύχθηκε μεταξύ της εισόδου στο ευρώ και του 2009.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως η Ελλάδα «στάθηκε όρθια» παρά το γεγονός ότι βρέθηκε αντιμέτωπη με μία παγκόσμια κρίση, εφάμιλλη κρίση των τελευταίων δεκαετιών, παρά το γεγονός ότι πολλοί «επένδυσαν στην καταστροφή», και «τους διαψεύσαμε».
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ