Κλείσιμο

Στουρνάρας ενόψει τρόικας: Ρεαλιστικό το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Οι διαφορές Αθήνας – τρόικας θα συζητηθούν στη διαπραγμάτευση που αρχίζει την Τρίτη, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου οπού το οικονομικό επιτελείο είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό ενόψει του νέου κύκλου των κρίσιμων διαπραγμάτευσεων με τους δανειστές.

Ο κ. Στουρναράς
εξερχόμενος του πρωθυπουργικού γραφείου σε ερώτηση αν η ελληνική πλευρά επιμένει ότι το κακό σενάριο για το δημοσιονομικό κενό είναι το πολύ 500 εκατομμύρια, απάντησε πως «τώρα δεν είναι ώρα να μιλήσουμε.»

«Εμείς έχουμε καταθέσει ένα προϋπολογισμό, έχουμε καταθέσει ένα προσχέδιο. Έχουμε στείλει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι αυτό το προσχέδιο είναι ρεαλιστικό και θα επιμείνουμε σε αυτό», πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει προθεσμία 15 ημερών για την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα, καθώς οι συζητήσεις για το δημοσιονομικό κενό του 2014 που αποτελεί το σημαντικότερο αντικείμενο των διαπραγματεύσεων που αρχίζουν την Τρίτη, πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 20 Νοέμβριου καθώς την επομένη κατατίθεται ο προϋπολογισμός στη Βουλή.

Στα αγκάθια της διαπραγμάτευσης περιλαμβάνεται το κλείσιμο της τρυπάς άνω του 1 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία και το λουκέτο που ζητεί η τρόικα για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.

Αναμένεται
να συζητηθεί ακόμα η επέκταση του ενιαίου μισθολογίου σε όλες της ΔΕΚΟ, η επανεξέταση του ΦΠΑ στην εστίαση, και του μειωμένου κατά 30% φορολογικού συντελεστή στα νησιά. Επίσης, αναμένεται να συζητηθεί η επέκταση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης μέχρι το 2017, η αύξηση της τιμής των εισιτηρίων των αστικών συγκοινωνιών καθώς και η κατάργηση ή μεταφορά στον κρατικό προϋπολογισμό των φόρων υπέρ τρίτων.

Πάντως, η Κομισιόν διέψευσε δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου ότι το ύψος του δημοσιονομικού κενού στον προϋπολογισμό του 2014 είναι 2,9 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, δεν προσδιόρισε το ακριβές ύψος του κενού.

Στο μεταξύ, διπλό μήνυμα προς όλους απέστειλε υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μέσω της Καθημερινής της Κυριακής.

Ο κ. Στουρνάρας ζητά «ρεαλισμό», «ευελιξία» και «κοινό νου» από «όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, στέλνοντας μήνυμα τόσο προς την τριμερή όσο και προς το εσωτερικό.

Η στάση της αντιπολίτευσης

Η «διαπραγμάτευση» της κυβέρνησης με την τρόικα είναι σαν ένα παιχνίδι με στημένη τράπουλα, με χαμένη στο τέλος την ελληνική κοινωνία, σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ

«Το δελτίο θυέλλης των νέων μνημονιακών μέτρων ύψους 2,9 δις ευρώ, που εκδίδουν η τρόικα και οι ντόπιοι τοποτηρητές της, οδηγεί σε φορολεηλασία των αστικών ακινήτων και των αγροτεμαχίων του ελληνικού λαού, που δεν πρόκειται πλέον να αποδεχθεί τη δήμευση της περιουσίας του» αναφέρουν οι ΑΝΕΛ.

«Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να παραμείνει σταθερή στη θέση ότι δεν μπορούν να ληφθούν νέα μέτρα. Να επιδιώξει την απεμπλοκή από τη διελκυστίνδα με την τρόικα για το δημοσιονομικό κενό» τονίζει η ΔΗΜΑΡ.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ