Ντάισελμπλουμ - Ρεν: Η αξιολόγηση της τρόικας θα κρίνει τα μέτρα (video)

Στην αξιολόγηση της τρόικας παρέπεμψαν τη Δευτέρα ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, και ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων από την Ελλάδα.

Όπως είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ είναι πολύ νωρίς να αποφασιστεί εάν η Ελλάδα χρειάζεται νέα δημοσιονομικά μέτρα, λέγοντας ότι υπάρχουν ακόμη ανοικτά δημοσιονομικά μέτωπα, τα οποία εξετάζει η αποστολή της τρόικας. Μόλις τελειώσει, θα ξέρουμε για νέα μέτρα, τόνισε.

Παράλληλα υπογράμμισε πως το ζήτημα των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας για το β' εξάμηνο του 2014, θα συζητηθεί το Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο. «Η Ευρωζώνη θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα για όσο τηρεί τις υποχρεώσεις της», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Η Ελλάδα ποτέ δεν ήταν εύκολη υπόθεση στα δημοσιονομικά και χρηματοδοτικά
Ο κ. Ντάισελμπλουμ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα πραγματοποιεί μεγάλη προσπάθεια για να καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα, ωστόσο έχει πολλά ακόμα να κάνει στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, ειδικά στον δημόσιο τομέα και τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

Δεν υπάρχει στήριξη από το Eurogroup για κούρεμα του ελληνικού χρέους, σημείωσε ο Ολλανδός αξιωματούχος, αλλά υπάρχουν άλλοι τρόποι ελάφρυνσης.

Από την πλευρά του
ο 'Ολι Ρεν, επανέλαβε ότι δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα για το εάν χρειάζονται νέα μέτρα στην Ελλάδα, αν δεν προηγηθεί η αξιολόγηση της τρόικας.

Όπως δήλωσε, «η Ελλάδα ποτέ δεν ήταν εύκολη υπόθεση στα δημοσιονομικά και χρηματοδοτικά θέματα» ενώ τόνισε ότι «η μπάλα τώρα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας και τα χρονοδιαγράμματα θα εξαρτηθούν από την ίδια τη χώρα.»

Mε τη σειρά του, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, τόνισε η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να λάβει σύντομα το 1 δισ. ευρώ της δόσης που εκκρεμεί, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα καλύψει τα προαπαιτούμενα.

Στo μεταξύ, στις Βρυξέλλες θα μεταβεί την Τρίτη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, όπου θα μιλήσει σε εκδήλωση που διοργανώνει το Ίδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής και το Ίδρυμα Konrad Adenauer Stiftung με θέμα «The Necessity of Europe». Ο πρωθυπουργός θα επιστρέψει στην Αθήνα το βράδυ της ίδιας ημέρας.

Πηγή: skai.gr