Κλείσιμο

Στουρνάρας: Διαπραγμάτευση μετά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος

«Η μεγάλη διαπραγμάτευση θα γίνει αφού θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα φέτος», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. 

«Ανησυχώ και δεν εφησυχάζω γιατί πρέπει να τηρήσουμε το πρόγραμμα», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, αποκλείοντας από την άλλη την επιβολή νέων μέτρων.

Σημείωσε ότι η χώρα είναι σε καλό δρόμο και τα στοιχεία αυτό δείχνουν, προσθέτοντας ωστόσο ότι το επτάμηνο δεν είναι δωδεκάμηνο.

Προσδιόρισε το χρηματοδοτικό κενό από το καλοκαίρι του 2014, στα 10.5 δισ το οποίο όπως είπε είτε θα βρεθεί από τις αγορές είτε θα καλυφθεί με τη λήψη ενός νέου δανείου.

Χαρακτήρισε τις αμυντικές βιομηχανίες και τη ΛΑΡΚΟ μη βιώσιμες εταιρείες που στοιχίζουν στον φορολογούμενο 150 εκατ .ευρώ ετησίως, ωστόσο τόνισε ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα που ζητά να κλείσουν και να μην αποζημιωθούν οι εργαζόμενοι, θα είναι σκληρή προκειμένου να πειστεί ότι η λύση που προτείνει η ελληνική πλευρά (για εκκαθάριση εν λειτουργία) θα δίνει μεγαλύτερη άξια στο δημόσιο σε βάθος χρόνου.

Ανέφερε ότι τώρα καταρτίζεται το μεσοπρόθεσμο για το 2016 και 2017 τονίζοντας ότι πρέπει να δούμε τη δημοσιονομική σταθερότητα σε βάθος χρόνου.

Τόνισε ότι η βιωσιμότητα του χρέους εξαρτάται από το τι κληρονομήσαμε από το παρελθόν, από τα πρωτογενή πλεονάσματα και από το ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ.

Εκτίμησε ότι στα μέσα του επόμενου χρόνου θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται.

Για το πετρέλαιο θέρμανσης σημείωσε ότι η οποιαδήποτε μείωση είναι θετική από την μια πλευρά και βελτιώνει την ευημερία του κόσμου, αλλά από την άλλη η κυβέρνηση χάνει έσοδα.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση υιοθέτησε επίδομα θέρμανσης σημειώνοντας ότι σχεδιάζει να αλλάξει τα κριτήρια και να τα κάνει πιο ελκυστικά στον κόσμο.

Είπε ακόμη πως η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου επετεύχθη.

Τόνισε ακόμη ότι δεν θα υπάρξει νέος φόρος, παρά μόνο η αλλαγή του ΕΕΤΗΔΕ με τον ενιαίο φόρο ακινήτων.
Πηγή: skai.gr