«Ναι» στην τμηματική και υπό όρους εκταμίευση 6,8 δισ. από Eurogroup

Αναλυτικά η ανακοίνωση ΕΔΩ

«Πράσινο φως» για την τμηματική και υπό προϋποθέσεις αποδέσμευση 6,8 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα έδωσε το Eurogroup.

Όπως επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, η πρώτη υποδόση, ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα εκταμιευθεί τον Ιούλιο από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης μέσω του μηχανισμού EFSF, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα αποδεσμεύσει 1,5 δισ. ως μέρος των κερδών από το πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων.

Όπως υπογράμμισε ωστόσο ο κ. Ντάισελμπλουμ, προϋπόθεση για την εκταμίευση των 2,5 δισ. από τον EFSF αποτελεί η πλήρης υλοποίηση «των απαραίτητων προαπαιτούμενων μέτρων πριν τις 19 Ιουλίου», που περιλαμβάνουν την εφαρμογή του «προγράμματος κινητικότητας για τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα».

Από την πλευρά του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συμβάλει 1,8 δισ. τον Αύγουστο.

Οι εκταμιεύσεις θα συνεχιστούν τον Οκτώβριο, όταν η ευρωζώνη θα δώσει περαιτέρω 500 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η ΕΚΤ θα αποδεσμεύσει ακόμα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως υπογράμμισε όμως εκ νέου ο κ. Ντάισελμπλουμ, προϋπόθεση για την αποδέσμευση των 500 εκ. ευρώ από την ΟΝΕ συνιστά η ολοκλήρωση διαβουλεύσεων με την τρόικα αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις και την αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν υπογράμμισε την ανάγκη επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και επίτευξης προόδου στους τομείς της φορολογικής πολιτικής και της δημόσιας διοίκησης, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία του αγώνα κατά της ανεργίας.

Εξερχόμενος από το Eurogroup ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέδωσε την τμηματική καταβολή της δόσης στις καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο τόνισε ότι η χώρα μας έχει πετύχει αρκετά, αλλά υπάρχουν καθυστερήσεις σε άλλα τόσα. Είπε ακόμα ότι η χώρα μας «μπαίνει στο σωστό δρόμο», τονίζοντας ότι αυτό δεν ήταν εύκολο.
Πηγή: Νίκος Φιλιππίδης, Newsdesk ΣΚΑΪ, με πληροφορίες από Reuters, Associated Press