Τρόικα: Συμφωνία με την κυβέρνηση για επανεξέταση του ελληνικού προγράμματος

Τη συμφωνία με τις ελληνικές αρχές για την επανεξέταση του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας ανακοίνωσε με δήλωσή της η τρόικα.

Όπως αναφέρουν, οι μακροοικονομικές προοπτικές παραμένουν σε γενικές γραμμές σύμφωνες με τις προβλέψεις του προγράμματος. Ωστόσο, οι προοπτικές του προγράμματος παραμένουν αβέβαιες καθώς, αν και εξακολουθεί να σημειώνεται σημαντική πρόοδος, η εφαρμογή του προγράμματος καθυστερεί σε ορισμένους τομείς.

Στη δήλωσή τους αναφέρουν ακόμα ότι οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευθεί να λάβουν διορθωτικά μέτρα για να επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος για το 2013 και το 2014 του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Η συμφωνία σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων δεν προβλέπει μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση αλλά θα παραμείνει υπό συζήτηση με τους αξιωματούχους της τρόικας.

Ευνοϊκά διακείμενη στην αποδέσμευση της χρηματοδοτικής βοήθειας προς την Ελλάδα εμφανίζεται η τρόικα, σε έκθεσή της επί της πορείας του ελληνικού προγράμματος διάσωσης, επισημαίνει στο μεταξύ με τηλεγράφημά του το Γαλλικό Πρακτορείο.

"Οι ομάδες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ολοκλήρωσαν την επιθεώρησή τους στην Ελλάδα. Η αποστολή των εμπειρογνωμόνων κατέληξε σε μια προκαταρκτική συμφωνία με τις ελληνικές αρχές επί των αναγκαίων οικονομικών μεταρρυθμίσεων που θα εγγυηθούν ότι το πρόγραμμα βοήθειας παραμένει εντός τροχιάς", αναφέρεται στην ανακοίνωση της τρόικας, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σε άλλο τηλεγράφημα, το πρακτορείο Ρόιτερς μεταδίδει ότι οι προοπτικές του ελληνικού προγράμματος διάσωσης παραμένουν αβέβαιες, καθώς υπάρχουν ακόμη ανεπίλυτες διαφορές μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της, ανακοίνωσαν σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

"Μολονότι σημαντική πρόοδος συνεχίζει να καταγράφεται, η υλοποίηση (των πολιτικών αυτών) υπολείπεται σε ορισμένους τομείς", ανακοίνωσε σήμερα η τρόικα αναφορικά με το πρόγραμμα, η πορεία του οποίου θα εξεταστεί αργότερα σήμερα κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup.

"Οι (ελληνικές) Αρχές έχουν δεσμευτεί να λάβουν διορθωτικά μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2013-14 και πρωτογενούς πλεονάσματος (primary balance) εφέτος", σημειώνεται στην ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνεται επίσης ότι :"η αποστολή (τρόικα) και οι αρχές συμφώνησαν ότι οι μακροοικονομικές προοπτικές παραμένουν σε γενικές γραμμές ευθυγραμμισμένες με τις προβλέψεις του προγράμματος, και προβλέπεται σταδιακή επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014. Οι προοπτικές ωστόσο παραμένουν αβέβαιες", σημειώνεται στο ίδιο τηλεγράφημα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση εδώ


Πηγή: skai.gr