Ενισχυμένη παρουσία της Fairfax Holdings στην Ελλάδα μέσω Eurobank Properties

Το ποσό των 164 εκατ. ευρώ συμφωνήθηκε να επενδύσει στη Eurobank Properties, ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά κεφάλαια στον κόσμο, η Fairfax Financial Holdings Limited του καναδού Πρεμ Γουάτσα.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα Τετάρτη, η καναδικών συμφερόντων εταιρεία αυξάνει στο 42% από 19% τη συμμετοχή της στην ελληνική εταιρεία διαχείρισης ακινήτων.

Όπως τόνισε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Νίκος Καραμούζης, η κίνηση αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα, τις πολιτικές που ακολουθούνται και στην ίδια την εταιρεία, σε μια περίοδο με πολλές προκλήσεις.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Fairfax Πρεμ Γουάτσα δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα στον οικονομικό τομέα ενθαρρύνοντας ιδιαιτέρως τις ξένες επενδύσεις με αποτέλεσμα πλέον να είναι ορατό το φως στο τέλος του τούνελ για τη χώρα.

Σημειώνεται ότι η Fairfax έχει ενεργητικό 37 δισ. δολαρίων ενώ τα κέρδη της το 2012 ανήλθαν στα 532 εκατ. δολάρια.

Οι βασικοί όροι της Συναλλαγής έχουν ως εξής:

- Η Eurobank Properties θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων, και με τιμή διάθεσης 4,80 ευρώ ανά νέα μετοχή, προκειμένου να αντλήσει περίπου 200 εκατ. ευρώ.
- Η Fairfax θα αγοράσει τα Δικαιώματα της Eurobank έναντι συνολικού τιμήματος περίπου 20 εκατ. ευρώ σε μετρητά και θα ασκήσει και τα δικά της Δικαιώματα, αυξάνοντας έτσι τη συμμετοχή της στην Eurobank Properties σε περίπου 42% (από περίπου 19% που είναι σήμερα).
Έτσι, στη συγκεκριμένη συναλλαγή η Fairfax θα επενδύσει συνολικά περίπου 164 εκατ. ευρώ. Μετά από τα παραπάνω και με την προϋπόθεση ότι όλοι οι άλλοι μέτοχοι της Eurobank Properties θα ασκήσουν τα Δικαιώματά τους, η Eurobank θα κατέχει περίπου το 33,5% της Eurobank Properties.
- Η Eurobank και η Fairfax θα συνάψουν συμφωνία μετόχων, η οποία θα επιτρέψει στην Eurobank να διατηρήσει τον έλεγχο της διοίκησης της Eurobank Properties μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020, ενώ η Fairfax θα έχει εκπροσώπηση στο διοικητικό συμβούλιο της Eurobank Properties, καθώς και συνήθη για τέτοιου τύπου συναλλαγές δικαιώματα βέτο. Η συμφωνία αυτή ισχύει υπό την προϋπόθεση ότι η συμμετοχή της Eurobank στη Eurobank Properties παραμένει πάνω από το 20%.
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ, ΑΜΠΕ