Κλείσιμο

Γιούνκερ: Καμία σχέση με την πραγματικότητα οι προβλέψεις της Κομισιόν

Τη στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με τον τρόπο διαμόρφωσης του ελληνικού προγράμματος βοήθειας καυτηρίασε ο τέως πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδείχθηκε ότι δεν είχαν καμία σύνδεση με την πραγματικότητα. Οι ελληνικές προβλέψεις αυτές «δεν βασίστηκαν σε επιστημονικά κριτήρια» δήλωσε χαρακτηριστικά στο MNI ο λουξεμβούργιος πρωθυπουργός.

Σε συνέντευξή του στο ίδιο πρακτορείο ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup, στις αρχές της εβδομάδας, είχε δηλώσει ότι «οι προβλέψεις δεν στηρίζονταν σε επιστημονικά δεδομένα», εξηγώντας ότι ο ίδιος είναι «πολύ επιφυλακτικός όταν πρόκειται για προβλέψεις», καθώς «όλες οι προβλέψεις που κάναμε αποδείχτηκε ότι δεν είχαν επαφή με την πραγματικότητα».
Πάντως, σημείωσε ότι δεν ρίχνει κάπου το φταίξιμο, αλλά παραδέχτηκε πως «η Κομισιόν απέδειξε πως δεν επρόκειτο για ένα αυστηρά μαθηματικό ζήτημα».

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, εκτίμησε πως η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές «σε μερικά χρόνια από τώρα», προσθέτοντας ότι είναι πιθανό να χρειαστεί ένα τρίτο πακέτο στήριξης, παρόλο που το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης.

«Δεν νομίζω ότι είναι σωστό και δίκαιο το ΔΝΤ
να ‘νίπτει τας χείρας του’ και να ρίχνει το φταίξιμο στην Ευρώπη για την Ελλάδα» δήλωσε από την πλευρά του ο φινλανδός επίτροπος Όλι Ρεν στους Financial Times αναφορικά με τα «λάθη» που το Ταμείο αναφέρει ότι έγιναν στο πρώτο σχέδιο διάσωσης για την Ελλάδα

Στο μεταξύ, τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ περί νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους απέρριψε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει καμία τέτοια δέσμευση από την πλευρά της Ευρωζώνης.

Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ