Κλείσιμο

ΔΝΤ: Δεν χρειάζονται άλλα μέτρα τουλάχιστον μέχρι το 2014

Σημαντική πρόοδο στη Ελλάδα αναγνωρίζει το ΔΝΤ στην έκθεσή του που δόθηκε το βράδυ της Τετάρτης στη δημοσιότητα και αποτελείται από 385 σελίδες.

Το ΔΝΤ τονίζει ότι με βάση τις σημερινές εκτιμήσεις δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα για τη διετία 2013-14.

Το θέμα του δημοσιονομικού κενού μετά το 2014 θα τεθεί εκ νέου επί τάπητος «στην επόμενη αξιολόγηση» που ήδη έχει αρχίσει και θα έχει ως βάση την απόδοση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Όπως τονίζεται, «η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση θα εξετασθεί εκ νέου στην αξιολόγηση που άρχισε στην Αθήνα ανάλογα με τα δημοσιονομικά περιθώρια».

Στην ίδια έκθεση γίνεται πολυσέλιδη κριτική στο Μνημόνιο ΕΝΑ (2010-2012), αναφέροντας ότι έγιναν λάθη που οδήγησαν σε πολύ βαθιά ύφεση και ανεργία, ενώ το πρόγραμμα «δεν απέφερε τον έλεγχο του χρέους και την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές όπως είχε σχεδιαστεί».

Ευθύνες επιρρίπτονται στην Ευρώπη που «κατηγορείται» ότι καθυστέρησε να λάβει αποφάσεις σε κυβερνητικό επίπεδο αλλά και ότι δεν υπήρχε επαρκής συντονισμός στο εσωτερικό της τρόικας.

Σε συνέντευξη τύπου ο επικεφαλής του ταμείου στην Ελλάδα Πολ Τόμσεν εστίασε στην πρόοδο στον δημοσιονομικό τομέα και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, αλλά, όπως είπε, χρειάζονται να γίνουν περισσότερα και να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Ο κ. Τόμσεν, μεταξύ άλλων, αναγνώρισε λάθη για τους πολλαπλασιαστές και το κούρεμα που έπρεπε να γίνει νωρίτερα, όπως είπε.

Η Ελλάδα - πρόσθεσε - βρίσκεται σε καλό δρόμο όσο αφορά στη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος.
Πηγή: newsdesk ΣΚΑΪ, ΑΜΠΕ