Κλείσιμο

Ρεν: Ανοιχτό το «κουρέμα» μεγαλοκαταθετών και μετόχων για διάσωση τραπεζών

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο «κουρέματος» των μεγάλων καταθέσεων σε περίπτωση κατάρρευσης τραπεζών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως διεμήνυσε το Σάββατο ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Όλι Ρεν, αποσαφηνίζοντας ωστόσο ότι το όριο των 100.000 ευρώ παραμένει «ιερό» και πως οι αποταμιεύσεις έως αυτό το ποσό «είναι πάντοτε ασφαλείς».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επί του παρόντος συντάσσει μία ντιρεκτίβα αναφορικά με την ασφάλεια του τραπεζικού συστήματος, η οποία, όπως έχει διαμηνύσει ο αρμόδιος επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ, δεν θα προστατεύει τους μεγαλοκαταθέτες.

«Η επερχόμενη ντιρεκτίβα προϋποθέτει υλοποίηση της ευθύνης των επενδυτών και των καταθετών, σε περίπτωση αναδιάρθρωσης ή εκκαθάρισης μίας τράπεζας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ρεν, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στον φινλανδικό κρατικό τηλεοπτικό σταθμό YLE.

Το εν λόγω ζήτημα ήλθε στο προσκήνιο στον απόηχο της τελικής συμφωνίας του Eurogroup για τη διάσωση της Κύπρου, όταν ο πρόεδρος του σώματος, Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως σε περίπτωση κατάρρευσης μίας τράπεζας το ίδιο το ίδρυμα, οι μέτοχοί του, οι ομολογιούχοι, αλλά και οι μεγαλοκαταθέτες θα κληθούν να επωμισθούν μέρος της αναδιάρθρωσης ή της ανακεφαλαιοποίησης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε το Σάββατο και ο κ. Ρεν, σημειώνοντας πως σε περίπτωση κατάρρευσης θα «υπάρχει μία καθαρή ιεραρχία [επιβάρυνσης], πρώτα οι μέτοχοι, έπειτα πιθανώς οι μη προστατευμένες επενδύσεις και καταθέσεις.

»Παρά ταύτα, το όριο των 100.000 ευρώ είναι ιερό, οι μικρότερες καταθέσεις είναι πάντοτε ασφαλείς», συμπλήρωσε ο ευρωπαίος επίτροπος.

Ωστόσο, ο κ. Ρεν διαφοροποιήθηκε από την αρχική τοποθέτηση του κ. Νταίσελμπλουμ, ο οποίος είχε αποκαλέσει την Κύπρο πιθανό «πρότυπο» για μελλοντικές διασώσεις. «Η Κύπρος ήταν μία ειδική περίπτωση», σχολίασε ο κ. Ρεν. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ έχει ανασκευάσει την αρχική δήλωσή του, παραδεχόμενος την ιδιαιτερότητα της υπόθεσης της Λευκωσίας.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ