ΕΕ-Γιούρογκρουπ-Κύπρος: Συμβολή και της Ρωσίας στο πακέτο διάσωσης της Κύπρου βλέπει ο Όλι Ρέν

Οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία σχετικά με το πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης για την Κύπρο, δήλωσε ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Το Γιούρογκρουπ ήταν σε θέση να καταλήξει σε πολιτική συμφωνία με τις κυπριακές αρχές, σχετικά με τους ακρογωνιαίους λίθους αυτής της συμφωνίας », είπε ο πρόεδρος του Γιουρογκρουπ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου.

Ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ανέφερε ότι με τη συμφωνία το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ για την Κύπρο θα είναι έως το 100% το 2020. Μετά από περίπου 10 ώρες συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συμφωνήθηκε το σχέδιο διάσωσης να ανέλθει συνολικά στα 10 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ευρωζώνη σε αυτό τα δάνειο θα ήταν ευπρόσδεκτη μια συνεισφορά του ΔΝΤ.

Γα το ίδιο θέμα ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, δήλωσε ότι αναμένει και τη συμβολή της Ρωσίας στο πακέτο διάσωσης της Κύπρου. «Η αντίληψή μου είναι ότι η ρωσική κυβέρνηση είναι έτοιμη να συμβάλει με την επέκταση του δανείου και τη μείωση του επιτοκίου» ανέφερε ο Όλι Ρεν.

Σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες η ρωσική κυβέρνηση είναι έτοιμη να διευκολύνει τους όρους ενός δανείου 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Κύπρο με 5ετή επέκταση πέραν του 2016 και με μείωση του επιτοκίου.

Εκτός από το θέμα της Κύπρου, οι υπουργοί της ζώνης του ευρώ συμφώνησαν να παρατείνουν τη διάρκεια των δανείων έκτακτης ανάγκης για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία ώστε να υπάρξει ομαλή επιστροφή τους στην αγορά χρηματοδότησης φέτος και το επόμενο έτος.

Πηγή: skai.gr