Κλείσιμο

Ρεν: Η εμμονή με πολλαπλασιαστή θέτει σε κίνδυνο τη νεοαποκτηθείσα εμπιστοσύνη

Ως ένα «μη βοηθητικό» διάλογο που έχει εγείρει τον κίνδυνο «διάβρωσης της εμπιστοσύνης που έχουμε επίπονα χτίσει» κατά τα τελευταία χρόνια απορρίπτει σε επιστολή του προς το ECOFIN ο Ευρωπαίος νομισματικός επίτροπος Όλι Ρεν το ζήτημα του δημοσιονομικού πολλαπλασιαστή που έχει ανακύψει κατά τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα, σημειώνοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι ο η οδός της συμφωνημένης δημοσιονομικής προσαρμογής αποτελεί μονόδρομο για την Αθήνα.

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στην περίπτωση της Ελλάδας, ο κ. Ρεν επισημαίνει πως οι πρόσφατες σχετικές μελέτες που έχουν διενεργηθεί έχουν «ιδιαίτερα περιορισμένη χρησιμότητα», επικαλούμενος μάλιστα το πρόσφατο άρθρο του επικεφαλής οικονομολόγου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ολιβιέ Μπλανσάρ, στην Καθημερινή της Κυριακής, στο οποίο ο κ. Μπλανσάρ αποσαφήνιζε ότι η σύνδεση του πολλαπλασιαστή με την υποδεέστερη του αναμενομένου απόδοση του ελληνικού προγράμματος συνιστά «θεμελιωδώς λανθασμένη αντίληψη» της ιστορίας και των μελετών του ΔΝΤ.

«Το 2009, το έλλειμμα είχε φτάσει στο 15,6% του ΑΕΠ και οι αγορές δεν ήταν πλέον διατεθειμένες να χρηματοδοτήσουν τα υψηλά επίπεδα χρέους της Ελλάδας. Ήταν αυτή η κατάσταση που οδήγησε στο λανσάρισμα του προγράμματος χρηματοοικονομικής βοήθειας τον άνοιξη του 2010», συνεχίζει ο κ. Ρεν, κρατώντας σταθερά το βλέμμα του στην Αθήνα, σημειώνοντας ωστόσο πως από το «περασμένο καλοκαίρι» έχουν επιτευχθεί «πάρα πολλά» από τη χώρα μας, με συνέπεια το ελληνικό πρόγραμμα να βρίσκεται πλέον «αποφασιστικά εντός δρόμου».

«Εναπόκειται πλέον στις ελληνικές Αρχές να βεβαιώσουν, μέσω αποφασιστικής υλοποίησης του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, πως αυτή η εμπιστοσύνη εξακολουθεί να αυξάνεται», συνεχίζει ο ευρωπαίος επίτροπος.

Η εν λόγω συζήτηση «δεν μας έχει προσφέρει καλύτερη οπτική», συμπληρώνει ο κ. Ρεν, τονίζοντας την ίδια στιγμή την θετική που έχουν η «αξιόπιστες πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής», όπως αποδεικνύεται από τα πρόσφατα παραδείγματα της Ιταλίας και του Βελγίου.

Για ολόκληρη την επιστολή του Όλι Ρεν δείτε ΕΔΩ.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ