Σιαρλή: Η Κύπρος έχει τηρήσει τα προαπαιτούμενα

Για την πορεία υλοποίησης του κυπριακού μνημονίου θα ενημερώσει του εταίρους του στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή, προσθέτοντας ότι η Κύπρος έχει ικανοποιήσει όλες τις εισηγήσεις της Τρόικας.

Σε δηλώσεις στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων κατά την προσέλευσή του στη σύνοδο των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, ο κ. Σιαρλή είπε ότι θα ενημερωθεί για τις όποιες εκκρεμότητες εάν υπάρχουν για την κυπριακή δανειακή σύμβαση, σημειώνοντας ότι «έχουμε ικανοποιήσει όλες τις εισηγήσεις και έχουμε ανταποκριθεί πλήρως στο τι προνοείται στο μνημόνιο όσον αφορά τον δημόσιο τομέα τις διαρθρωτικές αλλαγές και επίσης όσον αφορά τις αλλαγές στον χρηματοπιστωτικό τομέα».

Όπως ανέφερε ο κ. Σιαρλή, «κατά συνέπεια, από πλευράς δικής μας κρίνουμε ότι έχουμε κάνει ό,τι μας είχε ζητηθεί και ό,τι κρίνεται απαραίτητο για αυτό που ονομάζουμε αρχική εργασία (prior action) του μνημονίου».
Πάντως, το κυπριακό μνημόνιο δεν αναμένεται αν συζητηθεί διεξοδικά στη σημερινή συνεδρία καθώς δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι κεφαλαιακές ανάγκες του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές σε γερμανικά ΜΜΕ ότι ενδεχομένως η Κύπρος να μπορεί να δημιουργήσει συστημικό πρόβλημα στην ευρωζώνη παρά το μικρό της μέγεθος, ο κ. Σιαρλή ανέφερε ότι αυτό χρήζει μεγάλης συζήτησης.

«Είναι γεγονός ότι η Κύπρος αποτελεί ένα πολύ μικρό κομμάτι του συνόλου στην Ευρώπη, αλλά οι επιπτώσεις θα αξιολογηθούν», κατέληξε.

Ερωτηθείς για το λόγο καθυστέρησης της έγκρισης της δανειακής σύμβασης, ο κ. Σιαρλή ανέφερε ότι η Κύπρος βρίσκεται στη διαδικασία καθορισμού των κεφαλαιακών αναγκών του τραπεζικού τομέα, η οποία χρειάζεται κάποιο χρόνο.
Πηγή: Πηγή: Καθημερινή Κύπρου