Μοοdy's: Υποβάθμιση της Γαλλίας από ΑΑΑ σε AA1

Την υποβάθμιση της Γαλλίας κατά μία βαθμίδα από ΑΑΑ σε AA1 ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ο οίκος αξιολόγησης Μoody's, διατηρώντας αρνητικό το outlook της χώρας.

Η αξιολόγηση ακολουθεί τις αρνητικές προοπτικές του οίκου για τις οικονομίες της Γερμανίας, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου στις 23 Ιουλίου.

Επιπλέον, η Moody' s υπενθυμίζει ότι στις 13 Φεβρουαρίου του 2012, εξαιτίας της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη και τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, είχε αναθεωρήσει σε αρνητική την προοπτική της Γαλλίας προειδοποιώντας ουσιαστικά για πιθανή υποβάθμιση.

Η απώλεια του «τριπλού Α» αποτελεί πλήγμα για την κυβέρνηση Ολάντ, συμφωνα με αναλυτές.

Στις πρώτες του αντιδράσεις, ο Γάλλος  υπουργός οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, έκανε λόγο για «ποινή που έχει να κάνει με λάθη του παρελθόντος», επισημαίνοντας  την επιτακτική ανάγκη μεταρρυθμίσεων.


Η απώλεια του «τριπλού Α» αποτελεί πλήγμα για την κυβέρνηση Ολάντ, που πασχίζει να στηρίξει την ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας, χωρίς όμως – σύμφωνα με αναλυτές – να εφαρμόσει αρκετά σκληρά μέτρα λιτότητας. H Moody’s είχε προειδοποιήσει το Παρίσι εδώ και αρκετούς μήνες ότι κινδυνεύει να χάσει την πρώτη βαθμίδα αξιολόγησης λόγω του ελλείμματος και της όχι υψηλής ανταγωνιστικότητας της γαλλικής οικονομίας, εν μέσω μάλιστα των πιέσεων που δημιουργεί η κρίση χρέους στην ευρωζώνη. Στις πρώτες του αντιδράσεις, ο υπουργός οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί έκανε λόγο για «ποινή που έχει να κάνει με λάθη του παρελθόντος» και επεσήμανε την επιτακτική ανάγκη μεταρρυθμίσεων. Πηγή: www.lifo.gr
Πηγή: skai.gr