Ernst & Young για Ευρωζώνη: Έρχονται αναιμική ανάπτυξη και ανεργία

H έκθεση (αγγλικά) αναλυτικά ΕΔΩ

Η ευρωζώνη είναι αντιμέτωπη με μια «χαμένη δεκαετία» οικονομικών προβλημάτων και υψηλής ανεργίας, προειδοποιεί σε έκθεσή του ο λογιστικός οίκος Ernst & Young. Αναφέρεται ενδεικτικά ότι η ανάπτυξη θα παραμείνει αναιμική επί πολλά χρόνια και ότι ο αριθμός των ανέργων στις 17 χώρες-μέλη σύντομα θα ξεπεράσει τα 19 εκατομμύρια.

Οι συντάκτες της έκθεσης
επικρίνουν τους ηγέτες της ευρωζώνης για ανεπαρκείς απαντήσεις στην κρίση που δεν έχουν καταφέρει να αποκαταστήσουν τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα στην περιοχή. «Ενώ ο άμεσος κίνδυνος διάσπασης της ευρωζώνης έχει υποχωρήσει, το ίδιο φαίνεται να ισχύει για τις προοπτικές ανάκαμψης», σχολιάζει η έκθεση.

Η ανώτερη οικονομική σύμβουλος της E&Y, Μαρί Ντίρον σχολιάζει ότι η πρόσφατη δέσμευση της ΕΚΤ για απεριόριστη αγορά κρατικών ομολόγων χωρών που προσφύγουν στο μηχανισμό στήριξης δεν είναι παρά ένας έστω αναγκαίος «προσωρινός λευκοπλάστης». Η κα. Ντίρον προσθέτει ότι «τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα πριν βελτιωθούν», θεωρώντας ότι είναι απαραίτητη μια πιο ριζοσπαστική αντιμετώπιση της κρίσης τους επόμενους μήνες.

Η πρόβλεψη της Ε&Υ είναι ότι το συνολικό ΑΕΠ της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 0,5% το τρέχον έτος, με μια οριακή αύξηση της τάξης του 0,1% το 2013. «Η ανάπτυξη θα είναι περιορισμένη επί πολλά χρόνια λόγω των ανησυχιών για τη σταθερότητα και το χρέος», αναφέρει η έκθεση.

Όσον αφορά τους ανέργους
, η Ε&Υ εκτιμά ότι θα φτάσουν από τα 18 εκατομμύρια (11,3%) στα 19,2 εκατομμύρια έως τις αρχές του 2014, ποσοστό άνω του 12%. Στην Ελλάδα το ποσοστό των ανέργων υπολογίζεται σε 27% την ίδια περίοδο, στην Ισπανία σε 26% και στην Πορτογαλία σε 16%.

Η έκθεση της E&Y επισημαίνει ότι η παρατεταμένη ύφεση πλήττει βαθιά την παραγωγική ικανότητα των χωρών και επομένως τις προοπτικές ανάπτυξης με πολλαπλούς τρόπους. Κατ’ αρχάς υπάρχει κατάρρευση στις επενδύσεις, με αποτέλεσμα για παράδειγμα ο εξοπλισμός να μην αντικαθίσταται, η γραμμή παραγωγής να αντιμετωπίζει πιο συχνά και μεγάλα προβλήματα και επομένως η προσφορά να είναι ελλιπής όταν προκύψει η ζήτηση.

Δεύτερον, δε δίνεται έμφαση στην καινοτομία, κάτι που σημαίνει ότι οι ανταγωνιστές που βρίσκονται σε καλύτερη θέση έχουν την ευκαιρία να καταλάβουν μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς. Παρατηρείται επίσης μεγάλη σπατάλη του ανθρωπίνου κεφαλαίου, με εργαζόμενους να βρίσκουν τους εαυτούς τους οριστικά αποκομμένους από την αγορά εργασίας. Τέλος, υπάρχει και το φαινόμενο της μετανάστευσης, το λεγόμενο brain drain, όπως φαίνεται στις περιπτώσεις κυρίως της Ιρλανδίας, αλλά και την Ελλάδας ή της Πορτογαλίας.

Οι απαραίτητες κινήσεις κατά την E&Y είναι η μεγέθυνση του ESM, η δημιουργία τραπεζικής ένωσης, η πρόοδος προς μία δημοσιονομική ένωση και η μετατόπιση της έμφασης από τη λιτότητα στην ανάπτυξη.

Πηγή: skai.gr