Α. Γκουρία: Να αποδειχθεί η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και στην πράξη

Η υποβολή αιτήματος από την Ισπανία, προκειμένου να της παραχωρηθεί οικονομική βοήθεια από την ΕΕ, αλλά κυρίως να κινητοποιηθεί και η ΕΚΤ, αποτελέι «μία επιλογή, μια οδός», σημειώνει ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Άνχελ Γκουρία.

«Αυτό το οποίο είναι σημαντικό είναι πως η Ισπανία έχει ήδη κάνει όσα θα μπορούσαν να θεωρηθούν απαραίτητα, όπως ήταν η προϋπόθεση, και αξίζει να λάβει υποστήριξη», συμπλήρωσε ο κ. Γκουρία.

«Πρέπει να επιδειχθεί ότι στην Ευρώπη δεν υπάρχει ένα μίνιμουμ αλληλεγγύης μόνο σε ρητορικό επίπεδο αλλά και στην πράξη, ότι η Ευρώπη δεν θα επιτρέψει μια χώρα όπως η Ισπανία να πέσει στα χέρια των κερδοσκόπων», δήλωσε ακόμα ο γγ του ΟΟΣΑ σε ισπανικό ραδιόφωνο.

Εάν το αίτημα της Ισπανίας αποτελεί και το κίνητρο προκειμένου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αναλάβει ενεργότερο ρόλο στην κρίση, θα πρέπει να υποβληθεί σύντομα, προσθέτει.

Οι δηλώσεις Γκουρία πραγματοποιούνται μία ημέρα πριν την κρίσιμη συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ -στις 6 Σεπτεμβρίου- κατά την οποία ο πρόεδρος της Ευρωτράπεζας, Μάριο Ντράγκι, αναμένεται να αποκαλύψει το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, βασικός στόχος του οποίου είναι να μειώσει το κόστος δανεισμού χωρών που τηρούν τις δημοσιονομικές τους δεσμεύσεις. Η Ισπανία αναμένεται να ευνοηθεί από την συγκεκριμένη απόφαση, προκειμένου να αποφύγει την πίεση που εξακολουθεί να δέχεται από τις αγορές.

Η Άγγελα Μέρκελ πρόκειται ακόμα να συναντηθεί αύριο, Πέμπτη, στη Μαδρίτη με τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι.
Πηγή: skai.gr