Ίσινγκ: Κάποια κράτη ίσως αποχωρήσουν από το ευρώ

Κάποια κράτη ίσως χρειαστεί να φύγουν από τη ζώνη του ευρώ, λόγω της σοβούσας κρίσης χρέους, δήλωσε ένας από τους «αρχιτέκτονες» του ενιαίου νομίσματος, το πρώην μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ότμαρ Ίσινγκ.

«Όλα δείχνουν ότι η ευρωζώνη πρέπει να σωθεί. Πόσες χώρες θα είναι μέρος της μακροπρόθεσμα μένει να το δούμε» πρόσθεσε.

Τόνισε ότι δεν είναι αλήθεια ότι η Γερμανία θα είναι καλύτερα να επιστρέψει στο μάρκο, σημειώνοντας ότι το ευρωνόμισμα είναι σταθερότερο του παλιού γερμανικού νομίσματος.

Ο γερμανός οικονομολόγος τάχθηκε δε κατά του προγράμματος αγοράς ομολογιακών τίτλων από την ΕΚΤ. «Η ΕΚΤ δεν έχει δημιουργηθεί για το ρόλο αυτό. Είναι μια κεντρική τράπεζα και όχι ένα όργανο για τη διάσωση κυβερνήσεων, που απειλούνται από χρεοκοπία» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Πρέπει να εστιάσουμε στο να ξανακάνουμε το ευρώ αυτό που ήταν: ένα σταθερό νόμισμα, σταθεροποιημένο από μια ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα, που ακολουθεί καθαρούς κανόνες, τίποτε άλλο, και οι άλλοι πρωταγωνιστές ειδικά οι εθνικές κυβερνήσεις, κάνουν το ‘μάθημά τους στο σπίτι’ δήλωσε ο γερμανός τεχνοκράτης.

Στον αντίπδοα, ο νέος επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Μαρσέλ Φράτσερ, εκτιμά ότι η ευρωζώνη όχι μόνο δεν πρέπει να συρρικνωθεί, αλλά και να διευρυνθεί.

Μιλώντας στον γερμανικό τύπο ο 41χρονος Φράτσερ επισημαίνει ότι «ως πεπεισμένος Ευρωπαίος» θα ήθελε να δει μακροπρόθεσμα έναν ευρωπαϊκό νομισματικό χώρο, στον οποίο θα συμμετέχουν και τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε.
Πηγή: Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας