Κύπρος: Σενάρια για δυσαρέσκεια της τρόικας από τη στάση της Λευκωσίας

Στις 22 αντί στις 16 Ιουλίου θα επανέλθει στην Κύπρο το κλιμάκιο της τρόικας, δήλωσε την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της χώρας Στέφανος Στεφάνου. Ωστόσο, πολιτικοί και οικονομικοί κύκλοι επικαλούνται άλλους λόγους για αυτή την αναβολή, ενώ τα σενάρια περί στάσης πληρωμών επαναλαμβάνονται.

Σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ, η τρόικα φέρεται ενοχλημένη από τη στάση της κυπριακής κυβέρνησης. Πληροφορίες λένε ότι στις διάφορες επαφές με το κλιμάκιο γίνονταν συνεχείς αναφορές για τη δυνατότητα εξασφάλισης διακρατικών δανείων από τη Ρωσία και την Κίνα, γεγονός το οποίο φαίνεται πως προκάλεσε ενόχληση στο ΔΝΤ, την Κομισιόν και την ΕΚΤ. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει φημολογία για αορίστου διάρκειας αναβολή στην κάθοδο της τρόικας στη Μεγαλόνησο, και όχι απλώς μερικών ημερών.

Ερωτηθείς o κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος για το αν υπάρχει δυσφορία από πλευράς της τρόικας σε σχέση με την πρόθεση της Κύπρου για λήψη δανείου από τη Ρωσία, είπε «όχι, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Και για να μη γίνονται ερμηνείες, η μετάθεση της ημερομηνίας της καθόδου της τρόικα δεν σχετίζεται με το ρωσικό δάνειο. Σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχουμε δεν είναι έτοιμη ακόμη με τις δικές της διεργασίες και αξιολογήσεις».

Σε ερώτηση αν η Κύπρος θα λάβει το ρωσικό δάνειο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «ακόμη αναμένουμε. Δεν έχουμε επίσημη απάντηση».
Πηγή: skai.gr