Μ. Μορς: Το πρώτο πρόγραμμα δεν ακολουθήθηκε πιστά

Σαφείς αιχμές για την καθυστέρηση υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων στην ελληνική οικονομία άφησε το μέλος της τρόικας, Ματίας Μορς, δημοσιοποιώντας την έκθεση της Κομισιόν για το δεύτερο πρόγραμμα. Όπως τόνισε το πρώτο πρόγραμμα δεν ακολουθήθηκε πιστά.

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της προώθησης μιας συνολικής φορολογικής μεταρρύθμισης, η οποία ωστόσο δεν θα επιβαρύνει τους έλληνες πολίτες, ενώ ζήτησε το χρηματοδοτικό κενό των 11 δισ. ευρω, για την διετία 2013 -2014, που θα αποφασιστούν τον Ιούνιο, να καλυφθεί από την περικοπή δαπανών.

Ο κ. Μορς έκανε λόγο για κινδύνους εσωτερικούς και εξωτερικούς στην εφαρμογή του νέου προγράμματος.

Πρόσθεσε πως η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να τηρήσει το πρόγραμμα ενώ υπάρχει και το εξωτερικό πλαίσιο, καθώς η Ελλάδα εξαρτάται από την οικονομική ανάπτυξη των εταίρων της και από παράγοντες όπως οι διακυμάνσεις στην τιμή του πετρελαίου.

Ο κ. Μορς είπε ότι τη Δευτέρα η Ελλάδα θα λάβει την πρώτη δόση ύψους 5,9 δισ. ευρώ.

Στο μεταξύ
, την πιστή εφαρμογή της νέας δανειακής σύμβασης αλλά και την ανάγκη να διαμορφωθεί μια νέα στρατηγική ανασυγκρότησης της χώρας, θα επισημαίνει -μεταξύ άλλων- ο διοικητής της ΤτΕ, στην έκθεσή του για την νομισματική πολιτική που θα δημοσιοποιηθεί τη Δευτέρα.

Ο κ. Προβόπουλος θα εισηγείται -μεταξύ άλλων- στην έκθεσή του, την εφαρμογή μέτρων μηδενικού κόστους - όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και την πάταξη της γραφειοκρατίας- ενώ θα υποστηρίζει πως είναι σημαντική η επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες.


Πηγή: Νίκος Φιλιππίδης