Ρεν: «Βλέπει» επιτυχία στο PSI αλλά καλεί και για πολιτική ενότητα στη χώρα

Την πεποίθησή του ότι το ελληνικό πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων θα ολοκληρωθεί επιτυχώς, εξέφρασε σε συνέντευξή του στην οικονομική έκδοση της γαλλικής Le Figaro, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε, Ολι Ρεν.

«Για να τα καταφέρει η Ελλάδα χρειάζεται και πολιτική ενότητα», υπογραμμίζει στην ίδια συνέντευξη ο κ. Ρεν, ενώ ως παραδείγματα επιτυχούς εξόδου από ανάλογη κρίση υποστήριξε πως αποτελούν η Φιλανδία και Σουηδία, οι οποίες τη δεκαετία του ’90 γνώρισαν βαθιές κρίσεις στο τραπεζικό τους σύστημα. Ωστόσο, οι δύο χώρες επέτρεψαν στην ανάπτυξη και κατάφεραν να καταστήσουν εκ νέου τις οικονομίες τους ανταγωνιστικές, τόνισε ο επίτροπος.

Ερωτηθείς για το εάν ανησυχεί για ενδεχόμενη ενεργοποίηση των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS), ο επίτροπος Ρεν δηλώνει πως κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στα σενάρια που προωθούνται, αντιθέτως, σύμφωνα με τις πληροφορίες του, η ανταλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί χωρίς πολλά εμπόδια, καθώς η διαδικασία παραμένει «ενδιαφέρουσα» για τον ιδιωτικό τομέα.

Στο ερώτημα εάν ετοιμάζεται και τρίτο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα το 2015, ο κ. Ρεν μίλησα για Κασσάνδρες τις οποίες δεν συμμερίζεται. «Ας επικεντρωθούμε στην πρωτοφανή απομείωση του ελληνικού χρέους, την οποία προβλέπει το δεύτερο σχέδιο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας», τονίζει ο επίτροπος.

Χαρακτήρισε ακόμα, «σκληρά, αλλά αναγκαία» τα οικονομικά μέτρα που υιοθετούνται στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας πως η χώρα έζησε για μία δεκαετία με περισσότερα από αυτά που παρήγαγε.

Τέλος, ο επίτροπος εκτιμάει πως ο κίνδυνος αποδόμησης της ζώνης του ευρώ έχει περάσει, με την οικονομική διακυβέρνηση της Ευρωζώνης να έχει ενισχυθεί σημαντικά, αλλά και τις αγορές να έχουν ανακτήσει πλέον την εμπιστοσύνη τους προς την Ε.Ε.

Στο μεταξύ, σχετικά με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, o Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του κ. Ρεν, τόνισε ότι η προσφορά της Ελλάδας κλείνει αύριο το βράδυ στις 10μ.μ. Στη συνέχεια οι ελληνικές αρχές θα κοινοποιήσουν τα αποτελέσματα και οι Βρυξέλλες θα κάνουν τον απολογισμό της κατάστασης.
Πηγή: Επιμέλεια: Σταύρος Σαμουηλίδης