Μόντι: Να αγκαλιάσουν, όχι να στραγγαλίσουν το Νότο

Μήνυμα στις βόρειες χώρες της ΕΕ να χαλαρώσουν τις ασφυκτικές πιέσεις τους για δημοσιονομική πειθαρχία στις χώρες του Νότου έστειλε ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Με αφορμή τη γερμανική πρόταση περί επιτροπείας της Ελλάδας, την οποία χαρακτήρισε «μη ρεαλιστική και δυσάρεστη», ο ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις των χωρών του Βορρά που διψούν για δημοσιονομική πειθαρχία θα πρέπει να εξηγήσουν στους πολίτες τους ότι οι χώρες της Νότου κάνουν προόδους. «Εμείς πρέπει να αντεπεξέλθουμε θετικά, αλλά και αυτοί πρέπει να μπορέσουν να μας αγκαλιάσουν, όχι να μας στραγγαλίσουν», τόνισε.

Ο Μόντι δήλωσε επίσης αισιόδοξος ότι το Βερολίνο τελικά θα κάμψει τις αντιστάσεις για την περαιτέρω ενίσχυση των κεφαλαίων του ESM (μόνιμος μηχανισμός στήριξης). Μία από τις προτάσεις που υπάρχουν είναι τα κεφάλαια του προσωρινού μηχανισμού (EFSF) που ανέρχονται σε 290 δισ. ευρώ, να μεταφερθούν ώστε οι πόροι του ESM να φθάσουν τα 790 δισ. ευρώ.

«Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να υπογράψουν κάτι το οποίο είναι σε θέση να το σεβαστούν και όχι να βάλουν την υπογραφή τους υπό την απειλή όπλου» ανέφερε δε, για το δημοσιονομικό σύμφωνο.
Πηγή: skai.gr