Χ. Ράιχενμπαχ: Η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει στρατηγική

Η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει με αυτή τη στρατηγική, που έχει οδηγήσει σε καταβαράθρωση της εσωτερικής ζήτησης και έχει χαθεί μεγάλο μέρος του διαθέσιμου εισοδήματος, δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χορστ Ράιχενμπαχ, στην ομιλία του στους επιχειρηματίες του ΕΒΕΑ.

Ωστόσο, όπως εκτίμησε, τις επόμενες εβδομάδες θα αρθεί η αβεβαιότητα που επικρατεί σήμερα, καθώς αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το PSI, να έχει υπογραφεί το νέο μνημόνιο και να έχει προχωρήσει η χώρα στη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, προκειμένου να παράγονται πιστώσεις και η ελληνική οικονομία να επιστρέψει στην ανάπτυξη.

Ο κ. Ράιχενμπαχ, επέκρινε την ελληνική κυβέρνηση ότι ψηφίζει νόμους, όπως το θέμα της κατάργησης του κώδικα βιβλίων και στοιχείων, αλλά δεν εφαρμόζονται. Είπε ακόμα ότι στο επίκεντρο της ομάδας δράσης είναι η παροχή τεχνικών συμβουλών στο να ξεμπλοκάρουν τα μεγάλα οδικά έργα και η διαχείριση των απορριμμάτων, ενώ σημείωσε ότι το γαλλικό δημόσιο θα παρέχει συμβουλές προκείμενου να επανιδρυθεί η ελληνική δημόσια διοίκηση.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, δήλωσε ότι όλοι οφείλουν να αντιληφθούν ότι αν δεν επιστρέψει σύντομα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης η χώρα τότε δεν θα αποφύγουμε την χρεοκοπία και δεν θα μπορέσει να καταστεί βιώσιμο το χρέος.

Δηλώσεις Χ. Ράιχενμπαχ για τα εργασιακά

Παράλληλα, ο κ. Ράιχενμπαχ δήλωσε ότι το μοναδιαίο εργατικό κόστος πρέπει να μειωθεί, όχι μόνο για φέτος αλλά και για τα επόμενα χρόνια, προκείμενου να έχει μελλοντικά θετικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη των μισθών.

Όπως εκτίμησε, αν αυξηθούν τώρα οι μισθοί, θα υπάρξει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας.

Συμπλήρωσε μάλιστα, ότι τα πρώτα δύο χρόνια της ύφεσης αυξήθηκε το εργατικό κόστος με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Πηγή: Νίκος Υποφάντης