Αναβρασμός με φαρμακοποιούς και γιατρούς του ΙΚΑ

Νέα ταλαιπωρία περιμένει τους Έλληνες ασφαλισμένους και ασθενείς από τις αρχές του 2012, αφού η διαμάχη γιατρών του ΙΚΑ και φαρμακοποιών με το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Εργασίας, έχει ως αποτέλεσμα κλειστά φαρμακεία και απεργίες των γιατρών του ΙΚΑ.

Συγκεκριμένα οι φαρμακοποιοί κρατούν τα φαρμακεία τους κλειστά 02-03/01/12 αλλά και αναστέλλουν την πίστωση σε ασφαλισμένους των οποίων τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν ανεξόφλητες οφειλές προς τους φαρμακοποιούς.

Βασικός λόγος είναι η περαιτέρω μείωση του ποσοστού κέρδους που εξήγγειλαν οι αρμόδιοι υπουργοί κκ. Λοβέρδος και Κουτρουμάνης. Η μείωση του ποσοστού κέρδους θα γίνει με τη σύμφωνη γνώμη της τριμερούς επιτροπής και πέφτει από το 18,5% που είναι σήμερα στο 15,5%, μείωση δηλαδή κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες.

Αυτό θα γίνει με 1.5% flat μείωση στο κέρδος των φαρμακοποιών για όλα τα σκευάσματα και ένα επιπλέον 1.5% ως πρόσθετο κλιμακωτό rebate των φαρμακείων που έχουν τζίρο από 40.000 ευρώ και πάνω κάθε μήνα.

Τετραήμερη απεργιακή κινητοποίηση από 2 έως 5 Ιανουαρίου αποφάσισαν οι γιατροί του ΙΚΑ. Ζητούν ελεύθερη συνταγογράφηση για όλους τους γιατρούς, ανεξάρτητα από το αν θα ενταχθούν ή όχι στον ΕΟΠΠΥ.
Πηγή: Μελίνα Τσέλιου