Στο στόχαστρο των οίκων αξιολόγησης η Ευρωζώνη

Λίγες ώρες μετά την προειδοποίηση για πιθανή υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης 15 κρατών της Ευρωζώνης, μεταξύ αυτών και των 6 που έχουν αξιολόγηση «ΑΑΑ», η Standard & Poor's επανήλθε τονίζοντας ότι μπορεί να υποβαθμίσει και τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης, το EFSF, εάν κάποια από τις χώρες - εγγυητές του μηχανισμού χάσει την υψηλή βαθμολογία.

Την ίδια ώρα, ο οίκος Fitch απηύθυνε έμμεση προειδοποίησε στη Γαλλία, επισημαίνοντας ότι ναι μεν τα θεμελιώδη μεγέθη της γαλλικής οικονομίας στηρίζουν την αξιολόγηση «ΑΑΑ», ωστόσο η ικανότητα της γαλλικής οικονομίας να απορροφήσει μελλοντικά σοκ έχει σε μεγάλο βαθμό εξαντληθεί.

Στην ευρωζώνη ηχούν κυριολεκτικά σειρήνες συναγερμού. Μετά τις προειδοποιήσεις του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης, τα δάνεια για το χρέος ακόμα και των υγιέστερων οικονομιών καθίστανται ακριβότερα και κατά συνέπεια τα κονδύλια που αυτές θα δώσουν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Σταθερότητας γίνονται πιο τσουχτερά.

Προτείνοντας αυτόματες κυρώσεις στους δημοσιονομικούς παραβάτες, συνταγματικό φρένο ελλείμματος και χρέους, έλεγχο των προϋπολογισμών από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και αποκλείοντας την λύση του ευρωομολόγου, Μέρκελ και Σαρκοζί ελπίζουν πως μέχρι το βράδυ της Παρασκευής θα προσεταιριστούν την πλειοψηφία των εταίρων τους και θα καθησυχάσουν τις αγορές.

Θα προηγηθούν οι επαφές του Τίμοθι Γκάιτνερ με τις ηγεσίες της ΕΚΤ, της Γερμανίας και της Γαλλίας, η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Μασσαλία Τετάρτη και Πέμπτη, με τη συμμετοχή 17 εκ των 27 Ευρωπαίων πρωθυπουργών, αλλά και το δείπνο των "27" το βράδυ της Πέμπτης στις Βρυξέλλες».
Πηγή: skai.gr