Μπαρουέν: Να μετατραπεί το EFSF σε τράπεζα

Την πρόταση του Παρισιού να μετατραπεί το EFSF σε τράπεζα επανέφερε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν, παρά τη δεδηλωμένη αντίδραση του Βερολίνου στο ενδεχόμενο αυτό.

«Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε την κρίση χρέους είναι η στήριξη της ΕΚΤ στο EFSF» τόνισε, τη στιγμή που τα spreads των γαλλικών ομολόγων εκτοξεύθηκαν εκ νέου την Πέμπτη.

«Θεωρούμε ότι ο καλύτερος δρόμος να αποφύγουμε μετάδοση της κρίσης είναι να δημιουργήσουμε μια ισχυρή ‘ζώνη προστασίας’ δίνοντας στο ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας τραπεζική άδεια» δήλωσε ο γάλλος ΥΠΟΙΚ την Τετάρτη. «Δεν είναι casus belli (αιτία πολέμου – σ.σ αυτό το θέμα), απλώς βεβαίως συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι είναι ο καλύτερος δρόμος για να επιφέρουμε σταθερότητα στην Ευρώπη» σημείωσε.

Σημειώνεται ότι η Γαλλία προτείνει το EFSF να μετατραπεί σε τράπεζα γιατί θα έτσι θα έχει τη δυνατότητα να δανείζεται από την ΕΚΤ, καταθέτοντας σε αυτή ως ενέχυρο τα ομόλογα κρατών που θα αγοράζει. To Bερολίνο αρνείται όμως σταθερά μία τέτοια προοπτική.
Πηγή: Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας