Κάμερον: Ανάγκη αποφασιστικής αντιμετώπισης του ελληνικού προβλήματος

Την ανάγκη να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά τα προβλήματα της Ελλάδας εξέφρασε την Κυριακή ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ όπου τέθηκε και το ζήτημα του κουρέματος του ελληνικού χρέου.

Ο βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν κάνει πρόοδο σε ό,τι αφορά τη δημιουργία ενός ισχυρού πακέτου αντιμετώπισης της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, αλλά χρειάζεται περισσότερη δουλειά.

Οι συζητήσεις για το πώς θα ενισχυθεί ο προσωρινός μηχανισμός στήριξης (EFSF) συνεχίζονται τόνισε, προσθέτοντας ότι έχει συντελεστεί πρόοδος σχετικά με τα σχέδια επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών της ευρωζώνης, αν και αρνήθηκε να συγκεκριμενοποιήσει το μέγεθος του πακέτου.

«Νομίζω ότι αρχίζουμε να βλέπουμε πως τα στοιχεία για ένα δυνατό πακέτο, έρχονται μαζί. Χθες οι υπουργοί Οικονομικών έκαναν καλή πρόοδο αλλά χρειάζεται περισσότερη πρόοδος», πρόσθεσε.

Ο Κάμερον επανέλαβε πως η κρίση αποδεικνύει ότι μεγαλύτερη δημοσιονομική και οικονομία ενοποίηση στην ευρωζώνη είναι αναπόφευκτη, αλλά δεν θα πρέπει να συμβεί εις βάρος της Βρετανίας και άλλων κρατών-μελών της ΕΕ που είναι εκτός της ζώνης του ευρώ.

Στο κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου γινόταν ακόμη αναφορά και στην πιθανότητα αλλαγής των συνθηκών της ΕΕ, επιδίωξη του Βερολίνου, αλλά ο βρετανός πρωθυπουργός διαμήνυσε ότι οποιαδήποτε αλλαγή μπορεί να επέλθει μόνο με την έγκριση και των 27 κρατών μελών της ΕΕ, καθώς και ότι οποιαδήποτε αλλαγή είναι «μια ευκαιρία για την Βρετανία να ενισχύσει τα εθνικά της συμφέροντα».
Πηγή: skai.gr